Transport Online - Teamarts van wielrenner Jakobsen: het is een wonder

Teamarts van wielrenner Jakobsen: het is een wonder

Teamarts van wielrenner Jakobsen: het is een wonder
12-08-2020 23:37 | Sport | auteur ANP

PYRZOWICE/LEIDEN - Wielrenner Fabio Jakobsen is mobiel en kan rechtop staan. "Het is een wonder", zegt ploegarts Yvan Vanmol van Deceuninck - Quick-Step bij Sporza over het herstel van de Nederlands kampioen. Op foto's is te zien dat Jakobsen een week na zijn zware val in de Ronde van Polen op eigen kracht het vliegtuig instapt, dat hem terugbracht naar Nederland. In het LUMC van Leiden zal verder worden gewerkt aan de revalidatie van Jakobsen.

Vanmol is in Nederland, waar hij de renner opving en verder gaat begeleiden. "Iedereen heeft gezien wat voor een zware val dit was", aldus Vanmol. "Als je nu ziet dat Fabio opnieuw mobiel is, dat hij opnieuw kan rechtstaan, dat hij geen breuken heeft aan zijn onderste ledematen, ja: dan mag je gerust spreken van een mirakel."

De informatie die in eerste instantie uit Polen kwam is volgens de arts niet altijd correct geweest. "Zijn luchtpijp was niet verbrijzeld", zegt Vanmol. "De luchtwegen zijn meteen na de val wel geïntubeerd, maar die zijn niet verbrijzeld. Praten lukt momenteel nog niet, maar Fabio verstaat en begrijpt alles. Hij communiceert nu via het scherm van zijn telefoon. Ik verwacht zeker dat hij opnieuw zal kunnen praten. De spieren rond zijn mond en lippen zijn flink geraakt, maar ook dat komt wel goed."

Amper schade aan onderlichaam

Vanmol zegt verder bij Sporza: "Zijn benen hebben amper schade geleden. Er is wel een breuk aan een duim en in zijn boven- en onderkaak. Een verklaring is dat de botten van sprinters sowieso veel sterker zijn dan die van andere renners. Mocht dit zijn gebeurd bij een lichtgewicht-klimmer, dan zou het zeker een ander, zeg maar erger verhaal zijn geweest."

"Zijn oogkassen zijn intact", vervolgt de arts. "Fabio heeft geen hersenletsel. De grootste schade is aangericht aan zijn gebit, dat hij kwijt is. Maar de esthetische chirurgie is de laatste jaren zo veel gevorderd, dat ik vermoed dat de gevolgen van die val later nog amper te zien zullen zijn."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,881
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen