Transport Online - Protesten Wit-Rusland houden aan, ondanks arrestaties

Protesten Wit-Rusland houden aan, ondanks arrestaties

Protesten Wit-Rusland houden aan, ondanks arrestaties
12-08-2020 23:21 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP/DPA

MINSK - In Wit-Rusland gingen woensdag opnieuw duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de langzittende leider Aleksandr Loekasjenko. Op berichtensite Telegram worden videobeelden gedeeld van protestacties in steden als Minsk, Grodno en Brest. Betogers roepen Loekasjenko op een einde te maken aan het politiegeweld en af te treden.

In Wit-Rusland wordt al dagen gedemonstreerd door aanhangers van de oppositie. Die stellen dat bij de presidentsverkiezingen van zondag op grote schaal is gefraudeerd zodat de 65-jarige Loekasjenko aan de macht kon blijven. Hij kreeg volgens officiële cijfers ruim 80 procent van de stemmen.

De politie trad de afgelopen dagen hard op tegen demonstranten en arresteerde zo'n 6000 mensen. De autoriteiten bevestigden woensdag dat een 25-jarige betoger is overleden na zijn arrestatie in de stad Homel. De doodsoorzaak zou nog onduidelijk zijn.

Tegenstanders van de president lijken nog niet van plan te zijn hun acties te staken. In Minsk vormden vrouwen in witte kleding woensdag een menselijke keten. Ze hielden bloemen omhoog en scandeerden slogans. "We zijn bang, maar wat kunnen we anders? We zijn niet agressief. We zijn vrouwen die ook een stem hebben", zei een activist die zich Zhenya noemde. "We zijn bang dat we worden opgepakt. Maar we willen ook gehoord worden."

Loekasjenko regeert al een kwart eeuw over de voormalige Sovjetstaat en wil niet van wijken weten. "De kern van deze zogenaamde betogers bestaat uit mensen met een criminele achtergrond en de werklozen", sneerde hij.

De onvrede over het bewind van Loekasjenko groeide in de aanloop naar de verkiezingen. Dat had onder meer te maken met de slecht draaiende economie, zijn aanpak van het coronavirus en de mensenrechtensituatie in het land. "Ze hebben niet alleen mijn stem gestolen, maar ook 26 jaar van mijn leven", zei een vrouw in Minsk.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions