Clicky

 Regering Libanon afgetreden na verwoestende explosie Beiroet

Regering Libanon afgetreden na verwoestende explosie Beiroet
10-08-2020 19:03 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BEIROET - De Libanese regering van premier Hassan Diab is afgetreden. Dat heeft Diab maandag bekendgemaakt in een televisietoespraak. Zijn regering kwam onder grote druk te staan na de protesten die volgden op de verwoestende explosie van afgelopen dinsdag, die een belangrijk deel van de hoofdstad Beiroet verwoestte. Eerder waren al meerdere ministers uit Diabs kabinet opgestapt.

Diab zei dat de explosie het gevolg was van grootschalige corruptie. "De staat is geketend door corruptie en kan er maar niet van afkomen. Vandaag doen we een stap terug om achter het volk te gaan staan. Mensen eisen dat de verantwoordelijken voor de ramp aangepakt worden en dat er echte verandering komt." Maandag waren er weer nieuwe protesten in het centrum van Beiroet. Demonstranten gooiden bij het parlement stenen naar veiligheidstroepen, die antwoordden met traangas.

In de haven ontplofte dinsdag een opslagplaats waar zo'n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag. Er vielen volgens de gouverneur van Beiroet meer dan tweehonderd doden. Naar schatting 6000 mensen zijn gewond geraakt en honderdduizenden zijn dakloos geworden. De onthulling dat die stof jarenlang als een soort tikkende tijdbom in de hoofdstad lag, leidde tot gewelddadige demonstraties.

Voor de explosie verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis die tot veel onrust heeft geleid. Betogers keerden zich nu ook tegen de regering, die ze verantwoordelijk houden voor de ramp, omdat die corrupt en nalatig zou zijn.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions