Clicky

 
Transport Online - Jaren herstel nodig voor industrie Rotterdamse haven

Jaren herstel nodig voor industrie Rotterdamse haven

Jaren herstel nodig voor industrie Rotterdamse haven
07-08-2020 09:37 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - De impact van de coronacrisis op de Rotterdamse haven is "ongekend hoog" en zal vooral impact hebben op de industrie van de haven. De overslag kan snel herstellen, maar de industrie heeft zeker vijf tot zeven jaar nodig. Vooral bestaande trends, zoals de energietransitie en de omschakeling naar de circulaire economie, digitalisering en herstructurering van bevoorradingsketens, hebben nu last van de coronacrisis.

Dat staat in de uitkomst van een quickscan van het onderzoekscentrum voor transport en handel van de Erasmus Universiteit in opdracht van SmartPort en in samenwerking met onder meer het Havenbedrijf Rotterdam en brandstoffenopslagbedrijf Vopak.

In de eerste helft van dit jaar daalde de overslag in de haven met meer dan 9 procent als gevolg van de coronacrisis. De totale overslag kwam in de afgelopen zes maanden uit op 218,9 miljoen ton. Vooral kolen, ertsen en diverse olieproducten werden minder overgeslagen omdat de industrie door de pandemie deels tot stilstand kwam. In het eerste kwartaal van dit jaar waarschuwde het havenbedrijf al dat de overslag in heel 2020 mogelijk tot 20 procent zou kunnen terugvallen.

Het onderzoek verwacht door de wereldwijde economische omstandigheden structureel lagere volumes van goederenstromen door de haven. Geopolitieke spanningen kunnen dit verergeren. China blijft een dominante speler. Er komen ook minder ingewikkelde en kortere ketens. Transport over zee zal verder afvlakken.

Digitalisering in bevoorrading wordt belangrijker, waarbij automatisering en robotisering "bij uitstek hun waarde tonen bij heftige verstoringen zoals deze pandemie", aldus het onderzoek. Maar bedrijven zullen wachten met investeren en duurzaamheid. Dat zet de energietransitie "structureel" op een aantal jaren achterstand. Ook zal moeten blijken of de beloofde overheidsinvesteringen in herstel en verduurzaming wel voldoende bijdragen aan de concurrentiepositie van Rotterdam.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats