Transport Online - Urkse wethouder Geert Post legt taken neer na vondst drugs in vrachtwagen zoon [+foto's]

Urkse wethouder Geert Post legt taken neer na vondst drugs in vrachtwagen zoon

Urkse wethouder Geert Post legt taken neer na vondst drugs in vrachtwagen zoon [+foto's]
06-08-2020 14:25 | Transport | auteur Redactie | ANP

URK - [update 08:50 uur] SGP-wethouder Geert Post van de gemeente Urk legt zijn bestuurstaken neer, zolang er een onderzoek loopt naar zijn integriteit. Burgemeester Ineke Bakker van Urk heeft donderdagavond tot dat integriteitsonderzoek besloten, omdat de wethouder verzwegen had dat hij een nevenfunctie heeft als vervoersmanager bij het transportbedrijf van zijn zoon. De zoon is vorige week gearresteerd toen de Britse douane ruim 400 kilo harddrugs in zijn vrachtwagen vond.

Het college van burgemeester en wethouders en de fractievoorzitters van de Urker gemeenteraad kwamen donderdag in een spoedoverleg bijeen, nadat eerder deze week de nevenfunctie van Post aan het licht was gekomen. Post, die al sinds 2010 wethouder op Urk is, had die functie niet gemeld, terwijl wethouders wel verplicht zijn om dat te doen. Post bood tijdens het overleg zijn excuses aan voor dit verzuim. Dat is geaccepteerd volgens een woordvoerder van de gemeente.

Post had volgens de gemeente zelf al besloten zich terug te trekken als wethouder zolang zijn zoon verdachte is in het onderzoek naar de drugssmokkel. De zoon ontkent dat hij wist dat de partij drugs tussen bloemen in de wagen was verstopt. Een andere Urker wethouder neemt de portefeuilles van Post (visserij, onderwijs en economische zaken) voorlopig over.

De drugs met een waarde van 14 miljoen Britse pond werden ontdekt in zijn vrachtwagen geladen met rozen en zonnebloemen toen hij onderweg was naar Kent. De Britse Border Force nam de lading cocaïne en amfetaminen in beslag nadat ze de vrachtwagen afgelopen woensdag rond 23:15 uur in Coquelles, het controlepunt voor de Eurotunnel in Frankrijk, stopten. 

De smokkelaars hadden vakkundig een valse vloer in elke container ingebouwd en dit zou voor het ongetrainde oog niet waarneembaar zijn geweest. De vloer van elk van de 43 containers werden losgeschroefd en 35 van hen bevatten naar schatting 250 kg cocaïne en 169 kg amfetamine. De operatie en in beslagname van de drugs nam meer dan 12 uur in beslag en is dit jaar een van de grootste drugsvangsten in het Verenigd Koninkrijk.

Na de detectie door de grenswacht werd de inbeslagname doorverwezen naar de National Crime Agency. 

De 32-jarige chauffeur, Jelle P, uit Urk, werd gearresteerd en de volgende dag in staat van beschuldiging gesteld van drugssmokkel. Hij verscheen dezelfde dag voor de rechter van het Medway Magistrates Court en pleitte onschuldig. Hij is in voorlopige hechtenis genomen en zal op dinsdag 1 september voor de rechter moeten verschijnen in Canterbury Crown Court.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,876
Diesel1,504

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen