Transport Online - Hoe kun je een kenteken achterhalen op basis van het chassis- of motornummer?

Hoe kun je een kenteken achterhalen op basis van het chassis- of motornummer?

Hoe kun je een kenteken achterhalen op basis van het chassis- of motornummer?
03-08-2020 11:27 | Binnenland | auteur Redactie

ALBLASSERDAM - Het chassisnummer heeft officieel Voertuig Identificatie Nummer (VIN) en betreft een unieke code met zeventien letters en nummers. De eerste drie codetekens zijn voor elke autofabrikant uniek en de volgende nummers voorzien in gegevens over het voertuig. Bijvoorbeeld het motortype en de carrosserie.

Een chassisnummer is altijd uniek en gekoppeld aan één voertuig. Bovendien is het chassisnummer aan het kenteken gekoppeld. Net als dat het mogelijk is om een kenteken check te doen, kan dat ook aan de hand van een chassisnummer. De check voorziet in uitgebreide informatie en komt bijvoorbeeld van pas als je een buitenlands kenteken wilt controleren. Je moet dan wel in het bezit zijn van een chassisnummer.

Chassisnummer in Nederland gekoppeld aan kenteken

Een chassisnummer verandert niet, maar een kenteken mogelijk wel. Bij het wisselen van een kenteken komt deze informatie in het register van het RDW te staan. Het chassisnummer voorziet in informatie over het voertuig en kenteken. De unieke VIN-code voorziet zelf al in informatie, omdat er sprake is van een vaste opbouw. Het is ook mogelijk om online een check op het chassisnummer uit te voeren. Dan heb je meteen alle belangrijke informatie over het voertuig beschikbaar. Bijvoorbeeld met betrekking tot schadesituaties in het verleden.

Import auto check

Bij het importeren van een auto krijgt het voertuig een ander kenteken. In dat geval is het handig om een chassisnummer bij de hand te hebben om een geïmporteerde auto te kopen. Er komt dan uitgebreide informatie over de historie van de auto beschikbaar. Alle informatie over VIN staat centraal in de Europese Unie geregistreerd. Naast het achterhalen van informatie over schade krijg je nog meer gegevens tot je beschikking.

Bijvoorbeeld over het aantal eigenaren dat het voertuig in bezit heeft gehad. Of wat de kilometerstand van de wagen is. Op deze wijze krijg je via het chassisnummer die aan het kenteken is gekoppeld een schat aan informatie binnen. Dat is ideaal als je van plan bent om een geïmporteerde auto te kopen.

Het chassisnummer zorgt ervoor dat iedere auto op een unieke manier herkenbaar is, zodat er minder sprake is van fraudegevoeligheid. Overigens zijn er nog altijd criminelen die proberen het chassisnummer onleesbaar te maken. Op die manier is niet meer helemaal na te gaan welke auto het betreft. Check daarom bij het kopen van een tweedehands auto altijd of het chassisnummer nog intact is als je de situatie niet helemaal vertrouwt.


Dit is een gesponsord artikelNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions