Transport Online - Hongkong stelt verkiezingen uit vanwege coronacrisis

Hongkong stelt verkiezingen uit vanwege coronacrisis

Hongkong stelt verkiezingen uit vanwege coronacrisis
31-07-2020 13:28 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

HONGKONG - Hongkong heeft de parlementsverkiezingen van september met een jaar uitgesteld. Dat is volgens de autoriteiten noodzakelijk vanwege de verslechterende situatie rond het coronavirus. De hoogste bestuurder van de metropool, Carrie Lam, spreekt over het zwaarste besluit dat ze in de afgelopen zeven maanden heeft moeten nemen.

Het uitstel is een nieuwe klap voor de prodemocratische oppositie, die in september een grote overwinning hoopte te boeken. Oppositieleden hadden al geklaagd dat de autoriteiten de coronacrisis als excuus gebruiken om tijd te rekken en zo een nederlaag te voorkomen. Twaalf oppositieleden hadden deze week ook al te horen gekregen dat ze zich vanwege hun politieke denkbeelden niet verkiesbaar mogen stellen.

De verkiezingen stonden gepland op 6 september. Het zou de eerste stembusgang zijn geweest sinds China een omstreden veiligheidswet invoerde in de voormalige Britse kroonkolonie. Die maakt sinds 1997 deel uit van China, maar heeft nog wel een eigen parlement en rechtssysteem. Critici vinden echter dat het communistische bewind in Peking de speciale status van Hongkong steeds verder ondermijnt.

De onrust over de groeiende invloed van Peking leidde al tot grote demonstraties. De prodemocratische oppositie won in november overtuigend de lokale verkiezingen. Peking voerde dit jaar buiten het parlement van Hongkong om de nieuwe veiligheidswet in, die onder meer separatisme strafbaar stelt.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen begon het coronavirus om zich heen te grijpen. Ongeveer de helft van de circa 3100 besmettingen in de metropool is de afgelopen maand vastgesteld. Leider Lam zei dat de verkiezingen worden uitgesteld met het oog op de volksgezondheid. De nieuwe verkiezingsdatum is 5 september 2021.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions