Transport Online - Dragen mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam

Dragen mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam

Dragen mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam
30-07-2020 19:01 | Coronavirus | auteur ANP

AMSTERDAM - Het dragen van een mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam. Dat heeft de veiligheidsregio besloten. Het gaat om vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat. De maatregel gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder.

Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de veiligheidsregio nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten. Ook op de Nieuwendijk en de markten in de Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45 moeten bezoekers een mondkapje gaan dragen.

Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld. De veiligheidsregio gaat de mondkapjesplicht snel op diverse manieren communiceren, zodat bewoners, ondernemers en bezoekers ervan op de hoogte zijn. Zo komen er vanaf dinsdag borden in de aangewezen gebieden en krijgen winkeliers posters die ze kunnen ophangen. Tijdens drukke weekenden wijzen hosts op het dragen van een mondkapje en delen ze ook gratis exemplaren uit.

Experiment

De nieuwe maatregel, die nog wordt uitgewerkt in een noodverordening, is een experiment en het naleven van de 1,5 meter afstand op deze plekken blijft gelden. De veiligheidsregio kijkt of het dragen van een mondkapje ertoe leidt dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden, zoals het RIVM onlangs concludeerde. Aan de hand van de ervaringen zal worden gekeken hoelang de mondkapjes nodig zijn en over eventuele uitbreiding naar andere gebieden. Op dit moment ziet de veiligheidsregio nog geen aanleiding om mondkapjes te verplichten in sportscholen, horeca en musea.

Woensdag werd bekend dat veiligheidsregio's het dragen van mondkapjes mogen verplichten om ervoor te zorgen dat mensen de coronaregels beter naleven. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vroeg eerder al om een onderzoek naar het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte, aangezien het steeds drukker wordt in de hoofdstad en mensen onvoldoende afstand houden. Eerder al werd op drukke plekken eenrichtingsverkeer ingesteld en bepaalde straten kunnen op drukke momenten worden afgesloten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions