Transport Online - SP stelt vragen aan Provinciale Staten Noord-Holland over tekort aan truckparkings

SP stelt vragen aan Provinciale Staten Noord-Holland over tekort aan truckparkings

SP stelt vragen aan Provinciale Staten Noord-Holland over tekort aan truckparkings
30-07-2020 12:25 | Politiek | auteur Redactie

ZWAAGDIJK - Op dit moment zoeken vrachtwagenchauffeurs die noodgedwongen een aantal uren moeten rusten snel een plek op parkeerplaatsen langs de snelweg of op bedrijventerreinen. In verreweg de meeste gevallen zijn daar geen sanitaire voorzieningen, en is de veiligheid voor deze chauffeurs ver te zoeken. Ook voor omwonenden en medegebruikers geeft dit overlast of creëert het gevaarlijke verkeerssituaties.

Zo zijn bewoners van Zwaagdijk-Oost (gemeente Medemblik) al enige tijd actief om de situatie op bedrijventerrein WFO aan de orde te stellen. Maar ook op bedrijventerreinen in onze provincie zoeken chauffeurs hun heil voor een rustmoment. Reden voor de SP om de provincie Noord-Holland te vragen welke rol zij voor zichzelf ziet bij het zoeken naar oplossingen voor deze problematiek.

Vrachtwagenchauffeurs moeten zich houden aan de rijtijdenregeling. Dat betekent, terecht, dat zij na een bepaald aantal rij-uren een tijdje moeten rusten. Het zou mooi zijn als er voor deze rustmomenten speciale terreinen langs doorgaande routes zouden zijn, maar dat is helaas vaak niet het geval. “Vrachtvervoer is belangrijk voor onze economie, en chauffeurs verdienen een veilige rustplek met op z’n minst een goed toilet. Nu kunnen zij vaak niet anders dan hun behoefte doen in de bosjes”, aldus SP-statenlid Wim Hoogervorst.

“Dit geeft overlast voor anderen, en dat zou toch niet nodig moeten zijn. Het is ondoenlijk om gemeenten alleen voor dit probleem te laten opdraaien."

Hoogervorst wil benadrukken dat er samen naar oplossingen moet worden gezocht, vooral om de positie van de chauffeurs te verbeteren. “Oud-gedeputeerde Elisabeth Post – groot fan van het wegverkeer – kan in haar nieuwe functie als voorzitter van Transport en Logistiek Nederland hier vast over meedenken. De werkgevers hebben namelijk een verantwoordelijkheid als het gaat om de arbeidsvoorwaarden voor de chauffeurs."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions