Clicky

 
Transport Online - Ook in juli iets minder slechte exportcijfers

Ook in juli iets minder slechte exportcijfers

Ook in juli iets minder slechte exportcijfers
30-07-2020 10:39 | Coronavirus | auteur Redactie

ZOETERMEER - De Nederlandse export laat in de maand juli iets minder slechte cijfers zien dan de maanden ervoor. Voor het eerst daalt het aantal exporterende bedrijven dat is geraakt door de coronacrisis van 63 naar 55 procent. De gemiddelde daling van de omzet zwakt ook iets af maar blijft natuurlijk fors met een omzetverlies van min 30 naar min 28 procent. Dit blijkt uit de maandelijkse Corona Monitor van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

“Het gaat heel langzaam de goede kant op”, zegt Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex. Desondanks waakt Koopman voor al te veel optimisme. “De klap van faillissementen en werkloosheid moet nog komen en ook het vertrouwen is nog zeer broos. Het stimuleren van herstel is echt nodig voor de Nederlandse en de Europese economie. Het nieuwe EU-herstelfonds kan daarbij helpen. Tijdens de bankencrisis van 2009 was de export verantwoordelijk voor de helft van de economische dip, maar ook weer voor de helft van het herstel van de economie. Wij verwachten een min of meer gelijk effect door de coronacrisis, mits een mogelijke 2e golf niet tot nieuwe schade gaat leiden.”

“De Nederlandse economie is bovendien door de jaren heen nog afhankelijker geworden van export. Met een derde van ons Nationaal Inkomen afhankelijk van export, kan de Nederlandse economie maar beperkt herstellen als de export niet herstelt. Wij pleiten er dan ook voor om de export verstandig te ondersteunen en structureel te versterken zodat we, waar mogelijk, zelfs wat sterker uit de crisis kunnen komen”, aldus Koopman.

Steeds meer bedrijven zien gelukkig verbeteringen optreden in de supply chain (van 76 procent in juni naar 88 procent van de bedrijven in juli). Vooral in de Europese landen (met Nederland voorop) ziet men verbeteringen in het logistieke proces.

Een op de 10 bedrijven profiteert zelfs van de coronacrisis, blijkt uit de Corona Monitor juli en dit cijfer is vergelijkbaar met eerdere maanden. De gemiddelde omzetstijging bij die bedrijven bedraagt tot nu toe zelfs 22 procent en naar verwachting zo’n 15 procent over het hele jaar. Ter vergelijking: Bij de grote groep bedrijven die een negatieve impact ervaren, verwacht men over het hele jaar een omzetdaling van 23 procent.

Het percentage bedrijven dat verwacht last te houden van de gevolgen van de coronapandemie tot in 2021 is verder gestegen van 25 procent in juni naar 30 procent in juli. Hieruit blijkt helaas dat de effecten van de crisis voor nogal wat bedrijven tot in heel 2021 voelbaar zullen zijn.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden