Clicky


Gymnastiekbond legt topsportprogramma vrouwenturnen stil

Gymnastiekbond legt topsportprogramma vrouwenturnen stil
29-07-2020 17:45 | Sport | auteur ANP

PAPENDAL - Gymnastiekbond KNGU legt het topsportprogramma van het vrouwenturnen stil. Dat gebeurt naar aanleiding van getuigenissen van tal van turnsters over fysieke en geestelijke mishandeling door coaches, onder wie Vincent Wevers en Gerben Wiersma. Beiden zijn in dienst van de KNGU en werken met de olympische selectie. Zij moeten hun werkzaamheden staken.

Volgens voorzitter Monique Kempff is het een noodzakelijk besluit. "De getuigenissen hebben me enorm geraakt." NOC*NSF steunt het besluit. Volgens technisch directeur Mark Meijer kunnen de turnsters wel blijven trainen. "De trainingen zijn niet stopgezet. Maar hoe we dat vormgeven moeten we nog zien. Activiteiten onder de vlag van TeamNL stoppen we."

Vooralsnog is het niet bekend of turnsters als Sanne Wevers en Eythora Thorsdottir het EK in het najaar mislopen. Ook de consequenties voor deelname aan de Spelen van Tokio zijn nog onduidelijk. Meijer: "Zeker maken we ons zorgen over onze olympische deelname. Sporters zien nu iets gebeuren, wat heel heftig is. Ik voel me verantwoordelijk om binnen de mogelijkheden die er zijn die ambitie in stand te houden. Ook die sporters moeten niet het gevoel krijgen dat ze in de steek gelaten zijn."

De bond sprak zich niet uit over de gevolgen voor de betrokken coaches. "Daar doen we nu vanwege de zorgvuldigheid geen uitspraken over", aldus Meijer, die in de ochtend met Wevers en Wiersma heeft gesproken. Gedurende het onderzoek dat de KNGU heeft ingesteld hebben zij in ieder geval geen actieve rol meer in het topsportprogramma.