Clicky


Extern onderzoek naar burgemeester Oss

Extern onderzoek naar burgemeester Oss
28-07-2020 19:05 | Binnenland | auteur ANP

OSS - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop de gemeente Oss de 54-jarige dakloze heeft behandeld die zichzelf maandag in brand stak en daardoor overleed. Dat heeft burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. De man lag al lange tijd overhoop met de gemeente, waarvan hij hulp verwachtte bij het vinden van onderdak.

Na zijn overlijden maandag stelde Buijs-Glaudemans in een verklaring dat de 54-jarige man door zelfmoord om het leven was gekomen en dat de gemeente jarenlang bezig was geweest om te zorgen dat hij geholpen werd. "Als bestuurder werk je open en transparant", zei Buijs-Glaudemans dinsdagmiddag tijdens een persconferentie. "Het onderzoek moet uitwijzen of ik goed heb gehandeld in de relatie met hem. Hadden we meer kunnen doen?" Eerder had de politie in een bericht gemeld dat de man onbedoeld ernstige brandwonden had opgelopen toen hij op de stoep een brandbare vloeistof in brand wilde steken. Op de persconferentie distantieerde teamchef Anke Jaspers van de politie zich van het bericht dat de dakloze de brandwonden onopzettelijk had opgelopen.

"Er zijn alleen maar verliezers", zei Buijs, die zei met de broer van het slachtoffer te hebben gesproken. "Medewerkers zagen het gebeuren, boden eerste hulp. Velen hadden de afgelopen jaren intensief contact met hem." Dat gold ook voor Buijs zelf, die niet op die gesprekken in wilde gaan. Buijs: "De gemeente wijst geen woningen toe. De man was na lange overlast op gezag van de rechter uit zijn woning gezet. Hij kreeg tijdelijk een kraakpand toegewezen." Dat huis werd, nadat de Ossenaar had getuigd over een liquidatie, door onbekenden in brand gestoken.

De man dreigde de gemeente en intimideerde medewerkers. "Er zijn grenzen aan iemands gedrag, maar we behandelen iedereen fatsoenlijk. We kunnen gedrag niet belonen met een huis", aldus de burgemeester. "En al heeft iemand een gebiedsverbod, zoals hij, we trekken onze handen niet van hem af. Ook zijn dreiging met zelfmoord hebben we altijd serieus genomen. Natuurlijk vonden we hem lastig, maar dat was geen reden om hem anders te behandelen."

Politiechef Jaspers zei geen verder onderzoek naar de dood te doen: "De beelden van de bewakingscamera zijn duidelijk. Het is geen misdrijf, dus is er voor ons geen reden tot verder onderzoek."