Clicky


Zes jaar celstraf voor ontucht met meerdere kinderen

Zes jaar celstraf voor ontucht met meerdere kinderen
28-07-2020 14:07 | Binnenland | auteur Redactie

ARNHEM - Een 63-jarige man uit Beneden-Leeuwen is veroordeeld voor meerdere ontuchtige handelingen bij in totaal vijf minderjarigen die aan zijn zorg waren toevertrouwd. Ook maakte hij zich schuldig aan het bezitten van kinderporno. De rechtbank legt een celstraf van zes jaar op.

De ontuchtige handelingen vonden op verschillende momenten plaats tussen januari 2000 en mei 2012. Zo heeft de man zijn zoon langdurig en ernstig seksueel misbruikt. Daarnaast heeft hij in die periode ook vriendjes van zijn zoon en een familielid seksueel misbruikt.

Volgens de rechtbank pleegde de man de feiten op slinkse wijze door misbruik te maken van zijn rol als vader van één van de slachtoffers. Zo stopte hij de kinderen tijdens logeerpartijtjes in en met een aantal kinderen sloot hij vriendschappen en creëerde zo vertrouwensbanden. Daarnaast speelde hij in op de moeilijke situaties die sommige slachtoffers doormaakten. Dit maakt het voor de slachtoffers extra verwarrend en moeilijk. Het misbruik begon steeds op een (jonge) leeftijd waarop een kind nog niet weet wat wel en niet normaal is op seksueel vlak. De rechtbank rekent het de man aan dat hij bij de slachtoffers een normale en gezonde seksuele ontwikkeling, waar ieder mens recht op heeft, ernstig heeft verstoord.    

Seksueel misbruik leidt vaak tot psychische en lichamelijke gevolgen die de slachtoffers nog lange tijd met zich meedragen. Ook in deze zaak hebben de strafbare feiten veel impact gehad op het leven van de slachtoffers. Zo hebben een aantal slachtoffers ernstige psychische klachten gekregen en sommige slachtoffers hebben hier zelfs nog steeds last van. Volgens de rechtbank is het handelen van de man verwerpelijk en is daarom alleen een langdurige gevangenisstraf passend. 

De psycholoog concludeerde dat bij de man sprake is van een aantal stoornissen. De rechtbank oordeelt dat behandeling hiervoor noodzakelijk is om herhaling in de toekomst te voorkomen. De rechtbank komt aan het opleggen van een behandeling in het kader van bijzondere voorwaarden niet toe, omdat zij een geheel onvoorwaardelijke celstraf van zes jaar oplegt. De rechtbank gaat ervan uit dat tegen de tijd dat de man voor een mogelijke voorwaardelijke invrijheidstelling in aanmerking komt, na eventueel verder onderzoek, voorwaarden worden gesteld om herhaling te voorkomen.

Een van de slachtoffers heeft een schadevergoeding gevraagd. De rechtbank heeft bepaald dat de man hem het gevraagde bedrag van twee duizend euro moet betalen.