Clicky

 
Transport Online - OMT geeft later advies over mondkapjes

OMT geeft later advies over mondkapjes

OMT geeft later advies over mondkapjes
28-07-2020 11:54 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, komt pas later met een advies over een mondkapjesplicht. Volgens het RIVM is dit nog niet op korte termijn te verwachten.

Het OMT komt dinsdag opnieuw bijeen om te praten over het nut van mondkapjes tegen corona. Eerder was er de verwachting dat er dinsdagmiddag een persmoment zou zijn, maar zowel het RIVM als het OMT sluiten dit uit.

Het is nog niet duidelijk wanneer het advies er wel ligt. Als er wel wordt geadviseerd om maatregelen te nemen, zoals een algemene mondkapjesplicht, dan kijkt het kabinet of het dit advies overneemt. Ook tijdens het reces hebben de betrokken ministers hier veel contact over, waardoor dit proces gewoon als gebruikelijk kan doorgaan, aldus een woordvoerder.

Ook is nog niet bekend hoe het advies naar buiten wordt gebracht. Eerder gebeurde dit tijdens persconferenties met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS). Het niet duidelijk of bewindspersonen vanwege het reces hiervoor terugkomen of dat het op een andere manier gedeeld wordt.

Omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland weer is toegenomen sinds er een aantal coronamaatregelen zijn versoepeld, drong de Tweede Kamer erop aan het OMT naar een mondkapjesplicht te laten kijken. Ook gaat het OMT onderzoeken of reizigers die vanuit een coronabrandhaard naar Nederland komen, getest kunnen worden als ze nog geen klachten hebben.

Eerder benadrukte het RIVM dat het standpunt over mondkapjes ongewijzigd is. Volgens een woordvoerster was er geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat het werkte. In een achtergrondstuk van het OMT van begin mei staat wel dat niet-medische mondmaskers druppeltjes die de drager produceert, bijvoorbeeld door hoesten of niezen, "enigszins tegenhouden".

Daarnaast gaat het kabinet kijken of quarantaineregels aangescherpt moeten worden. Hier vroegen de veiligheidsregio's om.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions