Transport Online - China schrapt uitleveringsverdragen Hongkong

China schrapt uitleveringsverdragen Hongkong

China schrapt uitleveringsverdragen Hongkong
28-07-2020 10:50 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

PEKING - China schort uitleveringsverdragen tussen Hongkong en Groot-Brittannië, Canada en Australië op. Peking kondigde dat dinsdag aan in een reactie op het opzeggen van de verdragen met Hongkong eerder door die drie landen.

De drie landen deden dat in reactie op het aannemen van de nieuwe Chinese veiligheidswet voor Hongkong. Daarin is onder andere sprake van hoge straffen voor separatisme.

China noemt het opzeggen van de uitleveringsverdragen een "grove inmenging" in zijn interne affaires en besluit nu hetzelfde te doen. "De foute actie van Canada, Australië en Groot-Brittannië om de juridische samenwerking met Hongkong te politiseren heeft de basis voor justitiële samenwerking ernstig beschadigd", aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nieuw-Zeeland voegde zich dinsdag bij de drie door het uitleveringsverdrag van dat land met Hongkong ook op te schorten. De VS hebben laten doorschemeren aan een dergelijke stap te werken.

Het Verenigd Koninkrijk droeg de kolonie Hongkong in 1997 over aan China. De landen hadden afgesproken dat de miljoenenstad een speciale status zou krijgen binnen China. Die staat bekend als "een land, twee systemen". Hongkong heeft onder meer een eigen parlement en westers rechtssysteem. De nieuwe veiligheidswet wordt gezien als sterke inperking van de speciale status.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen