Clicky

 
Transport Online - NVWA moet coronaplan slachterijen voor offerfeest opnieuw toetsen

NVWA moet coronaplan slachterijen voor offerfeest opnieuw toetsen

NVWA moet coronaplan slachterijen voor offerfeest opnieuw toetsen
27-07-2020 17:47 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet van de rechtbank opnieuw de coronaprotocollen beoordelen van de slachterijen die komend weekend tijdens het offerfeest niet ritueel mogen slachten. De slachterijen hebben een kort geding hierover gewonnen.

De NVWA verbood de slachterijen lammeren te laten slachten voor het offerfeest, omdat hun plan van aanpak om tijdens het offerfeest de coronaregels na te leven tekort zou schieten. De NVWA wil een veilige werkomgeving voor keuringsartsen die toezicht houden op het onverdoofd slachten.

De rechter oordeelde maandag na een kort geding dat de NVWA de plannen van de slachterijen opnieuw moet toetsen. "En als ze vinden dat het toch ontoereikend is, moeten ze in constructief overleg treden om te bezien welke nadere aanpassingen nog nodig zijn en hoe die kunnen worden gerealiseerd", luidt de uitspraak.

De twee slachterijen Henk Worst uit Nijkerk en de islamitische slachterij Ipekci in Harderwijk, die het kort geding aanspanden, willen vrijdag en zaterdag tijdens het offerfeest honderden lammeren slachten en ongekoeld lamsvlees verkopen aan hun islamitische klanten. Ze lopen naar eigen zeggen grote economische en financiële schade op als dat niet zou mogen. Er zijn nog zes andere slachterijen die van de NVWA niet in kader van het offerfeest mogen slachten. Zij deden niet mee aan het kort geding.

De NVWA zegt in een reactie de uitspraak van de rechter te respecteren door de coronaprotocollen van de beide bedrijven opnieuw te beoordelen. "In het plan moet heel duidelijk worden dat onze medewerkers een veilige werkplek hebben", reageert een woordvoerder van de NVWA op de uitspraak.

Bij de slachterijen in Nijkerk en Harderwijk klinken opgetogen reacties. "Natuurlijk zijn we blij. We hopen dat de NVWA nu onze plannen wél wil bekijken", laat Henk Worst weten. En de eigenaar van Ipekci zegt: "Ik ben hartstikke blij. Het slachtverbod en de rechtszaak bezorgden me heel veel stress. Met deze uitspraak van de rechter kan de NVWA geen kant meer op. Eigenlijk zegt de rechter tegen de NVWA: 'ga aan tafel, zeg wat er niet goed is en laat de bedrijven de knelpunten oplossen'. De NVWA heeft ons onterecht behandeld en ik ben blij dat de rechter dat ook aanvoelde."

Het offerfeest vindt dit jaar plaats van 31 juli tot en met 3 augustus.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats