Transport Online - Kort geding over ritueel en coronaproof slachten voor offerfeest

Kort geding over ritueel en coronaproof slachten voor offerfeest

Kort geding over ritueel en coronaproof slachten voor offerfeest
27-07-2020 10:20 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Bij de rechtbank in Den Haag dient maandagochtend een kort geding van twee slachterijen die van de NVWA geen toestemming hebben gekregen om in de aanloop naar het offerfeest ritueel te slachten. Hun plan van aanpak om de coronaregels te kunnen naleven is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgekeurd.

Slachthuizen moeten tijdens het offerfeest extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ze moesten daarvoor een plan van aanpak indienen. Bij acht slachterijen zijn de plannen door de NVWA afgewezen omdat ze niet of te laat zijn ingediend of gebreken vertoonden. Twee daarvan spanden een kort geding aan, dat zijn slachterij Henk Worst uit Nijkerk en het islamitisch slachthuis Ipekci in Harderwijk. De slachterijen eisen dat de NVWA ze alsnog toestemming geeft om in het kader van het offerfeest te slachten.

Tijdens het offerfeest, dat vrijdag begint, worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen geslacht met een halssnede en zonder verdoving. Het vlees van deze dieren wordt vaak direct en ongekoeld opgehaald. Karkassen van de pas geslachte dieren mogen dit jaar alleen onder strenge voorwaarden vanuit het slachthuis overhandigd worden aan klanten die buiten staan. Het slachthuis moet ervoor zorgen dat mensen niet tegelijk naar het slachthuis komen, maar verspreid hun vlees komen ophalen. De afstandsregel van 1,5 meter geldt zowel binnen als buiten het slachthuis. De NVWA houdt extra controles.

Door de reisbeperkingen naar Turkije en Marokko, waar code oranje geldt, blijven dit jaar veel moslims in Nederland. Daardoor is de behoefte aan vlees voor het offerfeest extra groot. Het offerfeest vindt dit jaar plaats van 31 juli tot en met 3 augustus.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen