Clicky


Bouwsector waarschuwt voor onveilige wegen door geldgebrek

Bouwsector waarschuwt voor onveilige wegen door geldgebrek
24-07-2020 08:54 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Bouwend Nederland waarschuwt dat de kans op ongelukken, wegafsluitingen en verkeersinfarcten snel groeit door een gebrek aan onderhoud aan de infrastructuur door het Rijk en gemeenten. Die zouden uit geldgebrek te weinig doen om wegen, fietspaden en viaducten op orde te houden. Dat zegt voorzitter Maxime Verhagen van de belangenorganisatie van de bouwsector in een interview in het AD.

De situatie wordt met de dag ernstiger, zegt Verhagen. "Gemeenten bezuinigen al jaren op het onderhoud van de infrastructuur vanwege geldgebrek.’’ Door de coronacrisis raken nog meer gemeenten in geldnood. "In een recente enquête gaf 41 procent van de gemeenten aan te gaan bezuinigen op het onderhoud.’’

Dat leidt tot gevaarlijke situaties, vreest de voorzitter. Hij wijst erop dat er nu jaarlijks al honderden tot duizenden slachtoffers vallen als gevolg van slechte fietspaden. Verder uitstel zal tot meer slachtoffers leiden. En dat kan de gemeenten duur te staan komen. Slachtoffers kunnen hun schade bij de gemeente verhalen als de oorzaak slecht onderhoud is, waarschuwt Verhagen.

Verhagen: "We zijn hier geen België en dat wil ik graag zo houden. Maar het is een tikkende tijdbom. De verslechtering gaat geleidelijk. Veel viaducten en tunnels lopen tegen het einde van hun levensduur."

Hij pleit voor extra geld voor onderhoud. "We willen dat het rijk de gemeenten 1 miljard per jaar extra geeft voor onderhoud."