Transport Online - Qatar Airways start voor miljarden dollars investeringsarbitrages tegen de VAE, Bahrein, Saoedi-Arabië en Egypte

Qatar Airways start voor miljarden dollars investeringsarbitrages tegen de VAE, Bahrein, Saoedi-Arabië en Egypte

Qatar Airways start voor miljarden dollars investeringsarbitrages tegen de VAE, Bahrein, Saoedi-Arabië en Egypte
22-07-2020 17:06 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

QATAR - Qatar Airways Group Q.C.S.C., de eigenaar en bestuurder van Qatar Airways, de prijswinnende nationale luchtvaartmaatschappij van Qatar, is vier internationale investeringsarbitrages opgestart tegen de Verenigde Arabische Emiraten, het Koninkrijk Bahrein, het Koninkrijk Saudi-Arabië en de Arabische Republiek Egypte. Sinds 2017 hebben deze vier staten een illegale lucht-, zee- en landblokkade opgezet tegen Qatar. De arbitrages hebben tot doel de acties van de blokkerende staten om Qatar Airways uit hun markten te weren en de luchtvaartmaatschappij te verbieden om boven hun luchtruim te vliegen, te beëindigen. Qatar Airways eist een totale schadevergoeding van minstens 5 miljard dollar van de blokkerende staten ter compensatie van hun onwettige acties.

Drie decennia lang heeft Qatar Airways aanzienlijk geïnvesteerd in de vier blokkerende landen met als doel honderdduizenden passagiers te bedienen en tienduizenden tonnen vracht per jaar van en naar elk van deze landen te transporteren.

Vanaf 5 juni 2017 hebben de VAE, Bahrein, Saoedi-Arabië en Egypte zonder voorafgaande waarschuwing collectieve maatregelen genomen gericht tegen Qatar Airways en de operaties van de airline. Deze maatregelen waren zeer specifiek gericht tegen Qatar Airways, met als doel de lokale activiteiten van de luchtvaartmaatschappij te belemmeren, de waarde van de investeringen te vernietigen en grootschalige schade toe te brengen aan het wereldwijde netwerk van Qatar Airways.

Deze maatregelen omvatten, maar waren niet beperkt tot, het sluiten van hun luchtruim en luchthavens voor de vliegtuigen van Qatar Airways en het intrekken van de licenties en vergunningen van Qatar Airways om in de blokkerende staten te opereren. Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht en blijven de wereldwijde activiteiten van Qatar Airways hinderen.

Qatar Airways vordert een volledige vergoeding voor de geleden schade door middel van vier investeringsarbitrages, die onder drie afzonderlijke verdragen vallen, namelijk: de OIC-investeringsovereenkomst, de Arabische investeringsovereenkomst en het bilaterale investeringsverdrag tussen de staat Qatar en Egypte. Uit de kennisgeving van de arbitrage blijkt duidelijk dat door het opleggen van de maatregelen tegen Qatar Airways de blokkerende staten hun verplichtingen uit de overeenkomsten hebben geschonden. Dit onder meer door de investeringen van Qatar Airways te onteigenen en onvoldoende te beschermen en veilig te stellen, door Qatar Airways te discrimineren en door geen eerlijke en rechtvaardige behandeling te geven aan de luchtvaartmaatschappij en haar investeringen.

Akbar Al Baker, CEO van de Qatar Airways Group, zegt hierover: "Het besluit van de blokkerende staten om Qatar Airways te verhinderen in hun land te opereren en door hun luchtruim te vliegen, is een duidelijke schending van de burgerluchtvaartverdragen en van verschillende bindende overeenkomsten die zij hebben ondertekend. Na meer dan drie jaar inspanningen om de crisis vriendschappelijk op te lossen via dialoog, hebben we besloten om kennisgevingen van arbitrage uit te sturen en alle rechtsmiddelen in te zetten om onze rechten te beschermen en een volledige compensatie voor de schade te bekomen. De blokkerende staten moeten ter verantwoording worden geroepen voor hun illegale acties in de luchtvaartsector, waaronder het niet nakomen van hun verplichtingen uit bilaterale en multilaterale overeenkomsten en het internationaal recht.”

"Qatar Airways is een van de meest toonaangevende luchtvaartmaatschappijen ter wereld, die miljoenen klanten over de hele wereld het hoogste niveau van passagiers- en vrachtdiensten biedt. Ondanks de inspanningen van de blokkerende staten hebben we onze wereldwijde positie behouden en zullen we het vliegverkeer blijven promoten als een recht voor iedereen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions