Clicky

 
Transport Online - Spanningen China-VS lopen op: Chinezen moeten consulaat sluiten

Spanningen China-VS lopen op: Chinezen moeten consulaat sluiten

Spanningen China-VS lopen op: Chinezen moeten consulaat sluiten
22-07-2020 10:38 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen op. De Amerikanen hebben de Chinezen nu gedwongen een consulaat in Houston (Texas) te sluiten. De belangrijke diplomatieke vertegenwoordiging moet binnen 72 uur de deuren sluiten, melden Amerikaanse media.

Washington zegt met de stap Amerikaanse belangen te willen beschermen, zowel zogenoemd intellectueel eigendom (bijvoorbeeld merken, muziek en uitvindingen) als privé-informatie. Een dag eerder waren in de VS nog twee Chinese hackers aangeklaagd die met hulp van de Chinese geheime dienst bij onder meer Amerikaanse bedrijven waren binnengedrongen. De cyberspionnen zouden gigantisch veel informatie hebben buitgemaakt.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de sluiting een schandalige zet en een politieke provocatie. Washington zou China hebben overvallen met de beslissing. China roept Washington op "foute besluiten" te corrigeren, en dreigt met vergelding als dat niet gebeurt.

De relatie tussen Washington en Peking is al moeilijk door onder meer geschillen over handel, de in China uitgebroken coronapandemie en de groeiende Chinese bemoeienis met de voormalige Britse kolonie Hongkong.

Volgens media in Houston zouden politie en brandweer naar het consulaat zijn gegaan na meldingen over brand. In het complex zouden documenten worden verbrand. De politie meldde op Twitter dat er rook was te zien. Maar de Amerikanen werd de toegang tot het gebouw geweigerd.

Het consulaat in de grootste Texaanse stad ging in 1979 open, als eerste in het jaar dat de VS en China diplomatieke banden aanknoopten. Er zijn vijf Chinese consulaten in de VS, met de Chinese ambassade in de hoofdstad Washington.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions