Clicky

 
Transport Online - 'Woedende Macron zegt dat Rutte op David Cameron lijkt'

'Woedende Macron zegt dat Rutte op David Cameron lijkt'

'Woedende Macron zegt dat Rutte op David Cameron lijkt'
20-07-2020 13:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

BRUSSEL - De Franse president Emmanuel Macron was zondag aan het diner zo geërgerd over de houding van de 'zuinige landen' dat hij volgens Franse media woedend met zijn vuist op tafel sloeg en tegen premier Mark Rutte zei dat hij op de Britse ex-premier David Cameron leek. Cameron deed volgens Macron ook altijd moeilijk met zijn harde lijn op Europese topconferenties en door die houding is het met de Britse politicus niet goed afgelopen, aldus Macron. Cameron verloor in 2016 het Britse referendum over EU-lidmaatschap wat tot de brexit heeft geleid en verdween van het politieke toneel.

Macron viel ook fel uit tegen Ruttes 'zuinige' bondgenoot en collega uit Oostenrijk, Sebastian Kurz, omdat die voor een telefoontje plotseling even de tafel verliet. Macron maakte ook publiekelijk het verwijt dat de 'zuinige vier', Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Zweden, "inconsistent en van kwade wil zijn". In zijn woede zou Macron hebben geroepen dat als de vier geen concessies doen, Frankrijk en Duitsland het plan betalen.

Maandagmiddag klonk Macron enkele uren voor de hervatting van de top een stuk minder bitter. Hij zei dat er heel gespannen momenten zijn geweest in de onderhandelingen, maar dat er ook vooruitgang is geboekt. Hij zei voorzichtig te willen zijn over de uitkomst maandag, maar hij achtte het toch wel waarschijnlijk dat er uiteindelijk een compromis wordt gesloten.

De 27 lidstaten zijn bijeen voor een nieuwe meerjarenbegroting en voor het opzetten van een Europees herstelfonds voor steun of krediet aan landen die economisch het zwaarst door het coronavirus zijn getroffen. De omvang van het fonds en de voorwaarden voor het verstrekken van geld zijn op de vierde dag van de top nog steeds omstreden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions