Clicky


 


Londen maakt banden met Hongkong losser na Chinese inmenging

Londen maakt banden met Hongkong losser na Chinese inmenging
20-07-2020 11:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

LONDEN - [update 17:15 uur] Het Verenigd Koninkrijk schort het uitleveringsverdrag op met zijn voormalige kroonkolonie Hongkong als reactie op de groeiende Chinese inmenging in de stad. Minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken kondigde de maatregel, die meteen ingaat, aan in het parlement. Daarnaast gaat het wapenembargo dat voor China geldt, ook voor de stad gelden.

Het Verenigd Koninkrijk droeg Hongkong in 1997 over aan China. De landen hadden afgesproken dat de miljoenenstad een speciale status zou krijgen binnen China. Die staat bekend als "een land, twee systemen". Hongkong heeft onder meer een eigen parlement en westers rechtssysteem. Critici vinden dat de bijzondere status van de metropool wordt ondermijnd door een nieuwe veiligheidswet die is ingevoerd door Peking.

Ook Londen heeft kritiek geuit op die wet. Die zou strijdig zijn met de afspraken die waren gemaakt over de status van de metropool.

De nieuwe veiligheidswet zet onder meer op separatisme hoge straffen. Populaire slogans als "bevrijd Hongkong" zijn nu verboden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions