Transport Online - Twee Nederlandse militairen omgekomen bij helikopterongeluk bij Aruba

Twee Nederlandse militairen omgekomen bij helikopterongeluk bij Aruba

Twee Nederlandse militairen omgekomen bij helikopterongeluk bij Aruba
20-07-2020 08:56 | Incidenten | auteur ANP

DEN HAAG - In de omgeving van Aruba is zondagmiddag (lokale tijd) een defensiehelikopter neergestort. Daardoor zijn twee van de vier bemanningsleden om het leven gekomen. Dat heeft de commandant der strijdkrachten Rob Bauer maandagochtend op een persconferentie bekendgemaakt.

Het gaat om een helikopter van het type NH90. Het toestel vertrok rond 14.30 uur lokale tijd (20.30 uur Nederlandse tijd) van Aruba en stortte ongeveer 12,5 kilometer uit de kust in zee. De twee andere bemanningsleden zijn niet ernstig gewond geraakt.

De twee omgekomen bemanningsleden zijn een man een een vrouw. Het gaat om de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Nadat de twee slachtoffers uit het toestel waren gehaald, is nog gepoogd om ze te reanimeren.

Patrouillevlucht

Het ongeluk gebeurde tijdens een patrouillevlucht voor de Kustwacht. Het betrof een helikopter van het marineschip Zr.Ms. Groningen. De reddingsmissie na de crash werd bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis. De Zr.Ms. Groningen krijgt ondersteuning van een kustwachthelikopter en een duikteam van Defensie om de NH90, en daarmee de zwarte doos van het toestel, te bergen.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Alle defensiehelikopters van het type NH90 worden voorlopig aan de grond gehouden. Volgens Bauer ligt het in de rede dat deze toestellen eerst onderzocht worden. Dat onderzoek zou dan worden uitgevoerd door de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD).

Black hole

De persconferentie van Bauer begon maandagochtend om 05.00 uur, nadat de nabestaanden waren ingelicht. Voor de Zr.Ms. Groningen werd na het ongeval een 'black hole' ingesteld, wat inhoudt dat de bemanning niet vrij met de buitenwereld kan communiceren. "Om zo te voorkomen dat ouders, partners en collega's in Nederland via anderen overvallen worden door dit soort afschuwelijk nieuws", aldus Bauer.

Op defensie.nl is een condoleanceregister voor de omgekomen militairen geopend.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,669
Diesel1,281

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions