Transport Online - Veroordelingen voor onder meer mensensmokkel van bemanning voor binnenvaartschepen

Veroordelingen voor onder meer mensensmokkel van bemanning voor binnenvaartschepen

Veroordelingen voor onder meer mensensmokkel van bemanning voor binnenvaartschepen
16-07-2020 17:38 | Binnenvaart | auteur Redactie

DEN HAAG - Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een uitzendorganisatie en twee directeuren daarvan veroordeeld voor mensensmokkel, het behulpzaam zijn bij het illegaal verblijven in Nederland, valsheid in geschrift en deelneming aan een criminele organisatie. Ook heeft het gerechtshof een operationeel manager van de uitzendorganisatie veroordeeld voor valsheid in geschrift en deelneming aan een criminele organisatie.

De uitzendorganisatie is veroordeeld tot een geldboete van euro 63.000,-. De twee directeuren hebben een gevangenisstraf voor de duur van 16 maanden gekregen waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tot slot is de manager veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 62 uren, waarbij rekening is gehouden dat ze in voorarrest heeft gezeten.

De uitzendorganisatie hield zich bezig met het tewerkstellen van Filipijnse onderdanen op Nederlandse binnenvaartschepen. Binnen de uitzendorganisatie was het vaste werkwijze om arbeidsovereenkomsten valselijk op te maken door daarin te vermelden dat een salaris conform het voor dat jaar geldende Nederlandse bruto minimumloon zou worden verdiend. Dat was echter niet het geval.

Deze valse contracten zijn vervolgens gebruikt om vergunningen te verkrijgen die vereist waren om de Filipijnse onderdanen toegang te verschaffen tot Nederland en ze vervolgens op Nederlandse binnenvaartschepen te laten wonen en werken. De toegang en het verblijf waren niet legaal. Die vergunningen zouden namelijk nooit zijn afgegeven als duidelijk was geweest dat gebruik werd gemaakt van valse contracten.

Het Haagse gerechtshof heeft de verdachten vrijgesproken van de beschuldiging van mensenhandel van deze personen. Het gerechtshof komt wel tot de slotsom dat sprake is geweest van slecht werkgeverschap door de uitzendorganisatie.

Bij het bepalen van voornoemde straffen heeft het gerechtshof ook rekening gehouden met de aanzienlijke overschrijding van de redelijke termijn.

Foto's

  • J.Roeland
    RIVER-DANCE


NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,640
Diesel1,269

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions