Clicky


Longartsen: moeizaam herstel ex-coronapatiënten die thuisbleven

Longartsen: moeizaam herstel ex-coronapatiënten die thuisbleven
16-07-2020 10:17 | Coronavirus | auteur ANP

DEN BOSCH - Coronapatiënten die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, lijken moeizamer te herstellen dan de opgenomen patiënten. Dat zeggen longartsen in een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) . Zij zien op dit moment in de polikliniek veel ex-Covid-19-patiënten met ademhalingsproblemen en vermoeidheid.

"We zijn verrast door het hoge aantal ex-Covid-19-patiënten dat nu met klachten bij ons komt", zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de longartsenvereniging tegen het NOS Radio 1 Journaal. Deze groep patiënten is in eerste instantie niet opgenomen in het ziekenhuis, maar wordt nu doorverwezen door huisartsen omdat hun klachten blijven aanhouden. Het gaat om klachten die vaak eerst lijken over te gaan, maar daarna toch aanhouden of zelfs weer wat erger worden.

"We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto's vrij gering zijn", zegt Van den Toorn. "Hoe dat kan is niet duidelijk, daar is meer onderzoek voor nodig."

Maar mogelijk wordt het afweersysteem bij een 'mild' ziekteverloop minder aangezwengeld, waardoor er minder antistoffen vrijkomen en het herstel dus trager is. Een antistoffen-test is dan ook vaak negatief bij deze patiënten. Volgens de longarts is op de meeste longfoto's geen grote schade te zien. "Dat is mogelijk een geruststelling voor patiënten." Of de longschade die sommigen wel hebben blijvend is, is volgens Van den Toorn nog niet te zeggen. "Dat zal onderzoek op de iets langere termijn, een half jaar tot een jaar, moeten gaan uitwijzen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions