Transport Online - Hugo de Jonge gekozen tot nieuwe leider van het CDA

Hugo de Jonge gekozen tot nieuwe leider van het CDA

Hugo de Jonge gekozen tot nieuwe leider van het CDA
15-07-2020 12:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Hugo de Jonge is de nieuwe politiek leider van het CDA. De zorgminister en vicepremier won nipt de verkiezing voor een nieuwe lijsttrekker van concurrent Pieter Omtzigt. De Jonge behaalde 50,7 procent van de stemmen van de CDA-leden, maakte het CDA bekend tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wist in de tweede en laatste ronde 49,3 procent van de CDA-leden achter zich te krijgen. Vooraf werd hij gezien als de underdog. De Jonge ging als favoriet de strijd in, met steun van veel kopstukken van de partij. In de eerste ronde viel Mona Keijzer af. 66,7 procent van de leden bracht een stem uit, dat is iets meer dan in de eerste ronde toen het om 66,2 procent ging.

De 42-jarige De Jonge gaat de christendemocraten naar de komende verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer leiden, die in maart worden gehouden als alles goed gaat. Hij heeft aangegeven ook graag premier te willen worden.

De kersverse partijleider wees erop dat het verschil tussen de twee kandidaten erg klein was. Het gaat om ruim tweehonderd stemmen. "De leden houden gewoon van je", zei hij tegen Omtzigt. Hij noemde het Kamerlid zijn aanstaande 'running mate', waarmee hij samen de strijd met andere partijen wil aangaan richting de verkiezingen in maart 2021. "Dit gaan we samen doen", zei De Jonge. Hij riep zijn voormalige rivaal ook het podium op en grapte: "Als het had gemogen, had ik hem een knuffel gegeven."

"We hebben een geweldige lijsttrekker", zei Omtzigt na de bekendmaking van het resultaat. "We maken er met z'n allen een mooi campagne van. Omdat wij hebben laten zien dat we niet alleen mensen hebben voor Nederland, maar ook een boodschap, een programma en idealen. En die gaan we samen de komende maanden uitdragen."

Ook partijvoorzitter Rutger Ploum probeerde duidelijk te maken dat het CDA nog steeds "één team" is, ondanks de verschillen tussen de kandidaten. Verder benadrukte hij vooral de aandacht die de strijd om het lijsttrekkerschap de partij heeft opgeleverd. "Wij waren de kijkcijferhit van de afgelopen dagen. Dank jullie wel daarvoor", zei Ploum.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions