Transport Online - Stijging van de volvracht met 71,5 procent op Brussels Airport

Stijging van de volvracht met 71,5 procent op Brussels Airport

Stijging van de volvracht met 71,5 procent op Brussels Airport
09-07-2020 20:16 | Buitenland | auteur Redactie

ZAVENTEM - Met plezier en opluchting verwelkomt Brussels Airport sinds 15 juni opnieuw passagiers voor niet-essentiële reizen en hoofdzakelijk vakanties. Hoewel de hervatting langzaam en geleidelijk is, wordt het aantal bestemmingen in de komende weken steeds verder uitgebreid. De maand juni was een overgangsmaand waarin Brussels Airport het aantal passagiers met 96,5 procent zal dalen, in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. Het vrachtvervoer, en in het bijzonder de volvracht, blijft groeien met een stijging van 71,5 procent van de volvrachtvolumes in juni. De activiteiten draaien dus op volle toeren, naast het passagiersvervoer dat tijdens de zomer verder geleidelijk zal heropstarten.

Passagiersvervoer: een geleidelijke en bemoedigende hervatting

In juni mocht Brussels Airport 83.589 passagiers verwelkomen, ofwel een daling van 96,5 procent ten opzichte van juni 2019. De daling ligt een heel klein beetje lager dan de twee afgelopen maanden, wat te verklaren is door de kleinschalige hervatting van de passagiersactiviteiten voor alle soorten verplaatsingen vanaf 15 juni. In de eerste week van juni lag de daling op 98,7 procent, terwijl dat tijdens de afgelopen week nog ‘maar’ 93,2 procent was. Het aantal vertrekkende en aankomende passagiers daalde respectievelijk met 95,9 en 97,2 procent. Tijdens de eerste twee weken van juni vertrokken een honderdtal vluchten per week van de luchthaven, terwijl dat aantal na 15 juni opgelopen was tot ongeveer 500 vluchten. In totaal werden er gedurende de hele maand 1.146 vluchten uitgevoerd. Dat waren in de eerste fase essentiële vluchten en nadien ook niet-essentiële vluchten naar hoofdzakelijk Europese landen.

Vracht: aanzienlijke stijging van de volvracht en constant gebleven vervoerd volume

In juni daalde het vrachtvolume op Brussels Airport zeer licht met 0,5 procent ten opzichte van juni 2019. Het luchtvrachtvolume steeg daarentegen voor de eerste keer sinds het begin van de crisis met 4,8 procent. Een resultaat dat duidelijk positiever is dan de globale trend. Op wereldwijde schaal is de luchtvracht immers gedaald met 25 procent, grotendeels te wijten aan de sterke daling van de zogenaamde belly cargo, de vracht aan boord van passagiersvliegtuigen. De belly cargo staat in voor 50 procent van de wereldwijd vervoerde volumes.

De expresdiensten stijgen met 29,5 procent, terwijl de volvrachtvolumes een stijging van maar liefst 71,5 procent laten optekenen. Die spectaculaire stijgingen compenseren het gebrek aan vrachtcapaciteit aan boord van passagiersvliegtuigen (-90,5 procent). Deze extra vluchten worden uitgevoerd met moderne volvrachtvliegtuigen, maar ook met passagiersvliegtuigen die voor vrachtvervoer worden gebruikt. Deze extra activiteiten worden voornamelijk overdag uitgevoerd.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in juni 2020 met 81,1 procent ten opzichte van juni 2019, tot 3.957 vliegbewegingen (tegenover 20.895 in juni 2019). Het aantal passagiersvluchten daalde met 93,7 procent ten gevolge van de huidige coronacrisis, terwijl het aantal cargovluchten met 45,9 procent steeg.

100 bestemmingen begin juli en 140 in de maand augustus

Tijdens de eerste weken van de maand juli biedt Brussels Airport 100 bestemmingen aan met een veertigtal luchtvaartmaatschappijen. Het betreft hoofdzakelijk Europese bestemmingen die opnieuw toegankelijk zijn door de opening van de grenzen. Zo zijn Spanje, Italië, Griekenland, Frankijk en Portugal de geliefkoosde landen van vakantiegangers. In augustus zou het aanbod verder uitgebreid worden met 140 bestemmingen vanuit Brussels Airport.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions