Clicky

 
Transport Online - China waarschuwt VS voor 'paranoia à la McCarthy'

China waarschuwt VS voor 'paranoia à la McCarthy'

China waarschuwt VS voor 'paranoia à la McCarthy'
09-07-2020 11:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

PEKING - De Chinese minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt de Verenigde Staten voor "paranoia in de stijl van McCarthy" te midden van oplopende spanningen tussen de twee grootmachten. Peking en Washington ruziën de laatste maanden onder meer over handel, de herkomst van het nieuwe coronavirus en de nieuwe Chinese veiligheidswet voor Hongkong.

"Het huidige Amerikaanse beleid ten opzichte van China is gebaseerd op strategische beoordelingsfouten en paranoia in de stijl van McCarthy", zei minister Wang Yi, verwijzend naar de Amerikaanse senator Joseph McCarthy (1908-1957) die in de jaren vijftig een heksenjacht op communisten en vermeende communisten ontketende.

In een vooraf opgenomen toespraak voor een bijeenkomst van een denktank in Chinees-Amerikaanse betrekkingen, waar ook de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger (97) sprak, waarschuwde Wang dat er een zelfvervullende voorspelling dreigt te ontstaan als de VS doorgaan met "het kunstmatig creëren van allerlei Chinese dreigingen".

Een aantal weken geleden zei Wang dat de betrekkingen met de VS na ruzies over het nieuwe coronavirus dermate waren verslechterd dat de twee landen "op de rand van een nieuwe Koude Oorlog" staan. De Amerikaanse president Donald Trump heeft Peking ervan beschuldigd dat het de virusuitbraak heeft willen verbergen, en beweerde herhaaldelijk dat het virus zou zijn ontsnapt uit een Chinees laboratorium.

"De Amerikanen moeten onmiddellijk stoppen met het politiseren van de epidemie en met China samenwerken om de internationale samenwerking tegen het virus te versterken", zei Wang. Volgens hem is China bereid de dialoog op alle niveaus te hervatten. "China en de VS moeten elkaar niet proberen te veranderen, maar zouden samen manieren moeten ontdekken om vreedzaam naast elkaar te leven in verschillende systemen", aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,635

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions