Clicky

 
Transport Online - Goederenoverslag in North Sea Port daalt met ruim elf procent in eerste zes maanden

Goederenoverslag in North Sea Port daalt met ruim elf procent in eerste zes maanden

Goederenoverslag in North Sea Port daalt met ruim elf procent in eerste zes maanden
07-07-2020 13:44 | Haven Nieuws | auteur Redactie

GENT-VLISSINGEN - North Sea Port boekte in het eerste halfjaar van 2020 een goederenoverslag via zeevaart van 32,4 miljoen ton, een daling van 11,5 procent. De coronacrisis liet zich - zoals verwacht - pas echt in het tweede kwartaal voelen. Vooral de overslag van massagoederen deelt in de klappen.

Waren de eerste zes maanden van vorig jaar nog goed voor 36,6 miljoen ton overslag via zeeschepen, dan was dit in dezelfde periode voor dit jaar 4,2 miljoen ton minder. Kanttekening, het eerste semester van 2019 was het beste ooit.

Alle sectoren dalen, overslag van containers stijgt

De dalende cijfers zitten in alle sectoren, uitgezonderd bij de containers. Vloeibare bulk daalde met 17,3 procent (1,8 miljoen ton), de droge bulk nam met 7,2 procent af (1,3 miljoen ton), ro/ro kende een terugslag van 29 procent (0,5 miljoen ton) en breakbulk ging er 13 procent op achteruit (0,7 miljoen ton). De verliezen laten zich dus vooral in de overslag van bulkgoederen optekenen.

De overslag van containers ging er evenwel 5,4 procent op vooruit. De groei in de containeroverslag blijft zich ook nu nog steeds verderzetten. Een aantal bedrijven in North Sea Port wist de laatste drie jaar immers nieuwe (lijn)diensten aan te trekken. Een blijvende opsteker.

Tweede kwartaal weegt door

De coronacrisis liet zich vooral tijdens het tweede kwartaal zien, dat op 15,6 miljoen ton af klopte tegenover 18,7 miljoen ton in 2019. Dit maakt een verschil van 3,1 miljoen ton of een daling met 16,4 procent. Het eerste kwartaal van dit jaar kende nog een daling van 6,6 procent.

Binnenvaart

Voor binnenvaart noteerde North Sea Port deze eerste jaarhelft een overslag van 28 miljoen ton ten opzichte van 29,5 miljoen ton in 2019. Een daling van 5 procent (1,5 miljoen ton).

De overslag via binnenvaart houdt beter stand in vergelijking tot zeevaart. Dat komt voornamelijk door het betere eerste kwartaal waar een meeroverslag van 4,2 procent werd behaald ten opzichte van 2019 (0,6 miljoen ton). Het tweede kwartaal toont dan weer een verlies van 14 procent (2,1 miljoen ton). De verliezen zijn terug te vinden in dezelfde sectoren als bij de zeevaart. Dit is een natuurlijk gevolg van North Sea Port als overslagcentrum tussen zeevaart en binnenvaart.

De toekomst

De coronacrisis stopt de gestage groei van North Sea Port en hakt stevig in op de goederenoverslag. De grensoverschrijdende haven kijkt echter uit naar een licht herstel van de goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart naar het einde van het jaar toe.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden