Transport Online - Demonstraties met trekkers verboden in Groningen en Drenthe

Demonstraties met trekkers verboden in Groningen en Drenthe

Demonstraties met trekkers verboden in Groningen en Drenthe
06-07-2020 18:16 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - [update 23:45 uur] De Veiligheidsregio's Groningen en Drenthe hebben een verbod van een week afgekondigd voor het demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen. De veiligheidsregio's stellen dat die maatregel is genomen omdat de afgelopen dagen demonstraties van groepen boeren leidden tot opstoppingen en gevaarlijke situaties.

"Deze demonstraties waren vooraf niet gemeld. Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden", aldus de Veiligheidsregio Groningen.

Om herhaling van onveilige situaties en opstoppingen te voorkomen, geldt tot en met volgende week maandag 7.00 uur een verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen. Na een week wordt het verbod heroverwogen. De Veiligheidsregio Drenthe zegt dat het doel is om de gezondheid te beschermen, de verkeersveiligheid te waarborgen en wanordelijkheden te voorkomen. "Ook vinden we dat politie, brandweer en ambulance zonder belemmeringen hun werk moeten kunnen doen".

Dit verbod geldt binnen de grenzen van de Veiligheidsregio's Groningen en Drenthe. Daaronder vallen alle gemeenten binnen de provincies. Ook de Veiligheidsregio Friesland overweegt een dergelijk verbod.

Boeren hebben de afgelopen dagen op tal van plekken in het land gedemonstreerd met hun landbouwvoertuigen. Ze zijn vooral boos over de plannen van de regering voor het verminderen van de uitstoot van stikstof. Ook willen ze dat supermarktketens een eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten.

Actiegroep Farmers Defence Force laat op Facebook weten zich niet neer te leggen bij het verbod. "De provincies plegen inbreuk op de rechten van de boeren", aldus de organisatie. FDF zegt tegen het verbod een civiele procedure voor te bereiden en voorspelt dat het de actievoerders alleen maar 'volhardender en creatiever zal maken'.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions