Clicky

 
Transport Online - Kilometerheffing vrachtwagens niet eerder dan in 2024 ingevoerd

Kilometerheffing vrachtwagens niet eerder dan in 2024 ingevoerd

Kilometerheffing vrachtwagens niet eerder dan in 2024 ingevoerd
03-07-2020 10:13 | Transport | auteur Redactie

ZOETERMEER/DEN HAAG - Het kabinet heeft op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van I&W ingestemd met het wetsvoorstel vrachtwagenheffing. Die wet moet de invoering regelen van een kilometerheffing voor vrachtauto’s.

De start van de vrachtwagenheffing zal echter niet eerder dan 2024 plaatsvinden. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer. In het najaar volgt een update voor de totale planning van de invoering van de vrachtwagenheffing. 

In de toelichting bij de wet geeft het kabinet aan hoe de opbrengsten in overleg met de transportsector worden besteed aan verduurzaming en innovatie. Het kabinet heeft het wetsvoorstel nu naar de Raad van State gestuurd voor advies. Pas wanneer dat advies is ontvangen en verwerkt, wordt het definitieve wetsvoorstel openbaar.

Vorig jaar kon iedereen reageren op het concept-wetsvoorstel in een openbare consultatie. TLN heeft toen op een aantal onderdelen positief gereageerd. Zo zou het Eurovignet worden afgeschaft en de MRB worden teruggebracht tot het verplichte EU-minimumniveau. Ondanks die verlaging leidt de nieuwe heffing per saldo tot een hogere belasting voor het goederenvervoer.

Daarom is het voor TLN essentieel dat de netto-opbrengsten daadwerkelijk worden teruggesluisd naar de sector. Het concept-wetsvoorstel gaf onvoldoende borging hiervan. Een ander punt kritiek was dat het kabinet een deel van de opbrengsten wilde afromen om terugvallende inkomsten van de dieselaccijns te compenseren. Die zouden ontstaan omdat de invoering van de vrachtwagenheffing tot minder gereden kilometers zou leiden, en dus tot minder accijnsinkomsten.

TLN is benieuwd of de kritiekpunten door het kabinet op een goede manier zijn verwerkt in het wetsvoorstel dat nu naar de Raad van State is gestuurd. Intussen voert TLN momenteel intensief overleg met het ministerie van IenW over nadere afspraken over de besteding van het belastinggeld.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats