Transport Online - Minister houdt vast aan voermaatregel, ondanks verzet

Minister houdt vast aan voermaatregel, ondanks verzet

Minister houdt vast aan voermaatregel, ondanks verzet
03-07-2020 09:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Terwijl buiten het parlementsgebouw toeterende tractoren waren te horen van boeren die zich verzetten tegen de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet, hield landbouwminister Carola Schouten voet bij stuk over diezelfde maatregel. Ook verzet van partijen in de Tweede Kamer kon haar niet overtuigen.

De voermaatregel, waardoor vee minder ruwe eiwitten binnenkrijgt, levert op korte termijn stikstofbesparing op. "Die maatregel is mij niet heilig", zuchtte Schouten in de Kamer. Maar de regeling is wel noodzakelijk om stikstofruimte te creëren. Voorstellen om de maatregel te heroverwegen of helemaal van tafel te halen, konden dan ook op weinig enthousiasme rekenen van de minister.

Zij had nog gehoopt op een compromis met de sector, maar het voorstel dat de boeren uiteindelijk deden was te vrijblijvend, aldus Schouten. Ze benadrukte dat ze wel degelijk met de boeren heeft gesproken, ook de afgelopen tijd. Daarvoor sprak ze via het Landbouw Collectief met de agrarische sector, maar die verzameling van clubs, waaronder de actiegroep Farmers Defence Force, liep weg van die gesprekken.

Boeren trokken op initiatief van verschillende actieclubs naar Den Haag om tegen de maatregel te demonstreren.

Het CDA en de VVD vroegen Schouten om de het voervoorstel van de melkveehouderij en haar eigen plannen allebei door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Ook een combinatie moet worden doorgerekend, om vervolgens te kijken op welke manier toch voldoende stikstofwinst kan worden gehaald. Schouten zag zo'n plan niet zitten, omdat het lang zou duren en boeren misschien de valse hoop zouden krijgen dat haar plannen niet sowieso per 1 september ingaan.

Toch stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het voorstel van de twee coalitiepartijen. Het CDA wil dan ook snel een reactie van de bewindsvrouw.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,677
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions