Clicky

 
Transport Online - Licht herstel export in juni

Licht herstel export in juni

Licht herstel export in juni
03-07-2020 08:42 | Coronacrisis | auteur Redactie

ZOETERMEER - De Corona Monitor over juni van het exporterend bedrijfsleven laat een heel licht herstel zien. Het omzetverlies over juni wordt geraamd op een min van 30 procent; in april en mei was dat respectievelijk min 39 procent en min 35 procent. Niet significant, maar wel waarneembaar is de daling in het percentage van bedrijven dat zegt last te hebben van de coronacrisis. Dat is gedaald van 67 procent in april en mei naar 63 procent in juni.

Naast financiële impact wordt vraaguitval (62 procent) het meest genoemd als oorzaak van de omzetdaling bij exporterende bedrijven. Minder bedrijven verwachten omzetderving voor het hele jaar (66 procent) in vergelijking met 71 procent in mei. De verwachtte gemiddelde omzetderving van deze bedrijven is met 23 procent ook iets minder sterk dan de 26 procent in de meting van mei.

Er zijn ook bedrijven die profiteren van de coronacrisis: 7 procent van de ondervraagde exporterende bedrijven. Bij deze bedrijven is de omzet tot nu toe met 22 procent gestegen. Op jaarbasis verwachten deze bedrijven een omzetgroei van gemiddeld 18 procent. De sectoren overige consumentenartikelen en logistieke dienstverlening profiteren, naar eigen zeggen, bovengemiddeld van de coronacrisis.

Logistiek proces

Om succesvol te kunnen handelen, is een efficiënt logistiek proces onontbeerlijk. Gelukkig zien veel bedrijven verbetering optreden in het logistiek proces (van 53 procent van de exporterende bedrijven in mei naar 63 procent in juni). Desondanks zien we nog steeds forse verstoringen van goederenstromen. Bij zee- en luchtvracht zien bedrijven zelfs een toename van verstoringen. Gaven in mei nog 19 procent van de ondervraagde bedrijven aan bij zeevracht verstoringen te ondervinden, in juni was dat opgelopen naar 25 procent. Voor luchtvracht steeg dit percentage van 19 naar 23 procent.

Ongeveer evenveel bedrijven geven in juni aan verstoringen te zien bij het wegvervoer als in de maand mei (22 procent). Tegelijkertijd zien bedrijven een toename van problemen bij de bevoorrading (sourcing); van 10 procent in mei naar 14 procent in juni. De grootse problemen ervaren bedrijven onveranderd dicht bij huis. De top 7 bestaat net als in april en mei louter uit Europese landen. In China (van 15 procent eind mei naar 13 procent in juni) en de Verenigde Staten (van 17 procent in mei naar 14 procent in juni) nemen de verstoringen verder af.

Steun van de overheid

Tot slot: Circa drie op de vijf exporterende bedrijven die last hebben van de coronacrisis, hebben steun aangevraagd of gaan dat nog doen. Het percentage bedrijven dat een beroep heeft gedaan op de overheid voor steun, is licht gestegen, van 53 procent in mei naar 57 procent in juni. De steun van de overheid is hard nodig. Voor het eerst zien we in de resultaten ook dat de impact van het virus bij de exporteurs langer gaat duren dan tot eind 2020. Een groeiend percentage van de bedrijven ziet het ook voor 2021 somberder in; van 20 procent van de bedrijven in mei naar 25 procent in juni.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden