Transport Online - HEMA behaalt kwart minder omzet door corona

HEMA behaalt kwart minder omzet door corona

HEMA behaalt kwart minder omzet door corona
02-07-2020 11:22 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - HEMA heeft zijn omzet in het eerste kwartaal met een kwart zien dalen door de coronacrisis. De netto-omzet daalde ten opzichte van het voorgaande jaar met 24,7 procent tot 224,8 miljoen euro. Deze daling werd mede veroorzaakt door de tijdelijke sluiting van alle HEMA-winkels buiten Nederland als gevolg van de coronamaatregelen. De operationele winst ging met 63 procent omlaag tot 18 miljoen euro.

De omzet heeft zich in mei sterk hersteld. Bovendien steeg de omzet in juni boven het niveau van vorig jaar. "We zijn blij dat onze verkopen weer op een gezond niveau zijn gekomen", zegt HEMA-topman Tjeerd Jegen.

De Nederlandse winkels, die ongeveer 70 procent van de totale groepsomzet vertegenwoordigen, zijn gedurende de gehele periode na de uitbraak van het coronavirus opengebleven. Tegelijkertijd profiteerde HEMA in het eerste kwartaal van de onlineverkoop, die meer dan verdubbelde.

Eerder vorige maand werd bekend dat een groep schuldeisers het faillissement van de moederonderneming van winkelketen HEMA heeft aangevraagd vanwege een juridische strijd. HEMA kwam in handen van schuldeisers in ruil voor het verlagen van hun schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de warenhuisketen. Volgens topman Jegen is Boekhoorn nog steeds "geïnteresseerd hoe het met het bedrijf gaat" en zit hij op "de reservebank".

Jegen zegt met verschillende partijen zorgvuldig in gesprek te zijn over de overname, maar kon geen namen noemen. De Telegraaf schreef donderdag dat investeringsmaatschappij Parcom en supermarktbedrijf Ahold Delhaize zich gemeld hebben als overnamekandidaten. "Door de crisis kan het moeilijk worden om iemand te vinden die in deze tijd een grote overname wil doen", stelt Jegen. "Dan houden we het bij onze groep aandeelhouders en kijken we over een tijd weer." Jegen verwacht dat de verkoop tegen het eind van het kalenderjaar is afgerond.

HEMA meldde dat de faillissementsaanvraag geen gevolgen heeft voor de normale bedrijfsvoering. Ook is er nog steeds veel interesse voor HEMA-producten en winkels van partijen in het buitenland, aldus Jegen. Zo wil het bedrijf nog dit jaar meer dan 500 nieuwe verkooppunten creëren, onder andere in Frankrijk. In april zou de eerste winkel in Mexico City worden geopend, maar die opening is uitgesteld tot het coronavirus in Mexico onder controle is. Wel wordt er medio juli online gestart in Mexico.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,657
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions