Clicky


Poetin wint referendum en kan tot 2036 aanblijven

Poetin wint referendum en kan tot 2036 aanblijven
02-07-2020 10:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft zoals al werd verwacht een grote overwinning geboekt bij het referendum over het aanpassen van de grondwet. Na het tellen van de stemmen, melden Russische media dat 77,9 procent van de kiezers de voorstellen steunt.

De overwinning stelt Poetin (67) in staat om tot 2036 aan de macht te blijven. Hij mag dan nog twee keer meedoen aan de presidentsverkiezingen. Zijn huidige ambtstermijn loopt af in 2024 en hij kan daarna nog twee termijnen van zes jaar dienen.

De voormalige KGB-spion is nu al de langstzittende leider sinds dictator Josef Stalin. Het referendum komt op een gevoelig moment. Rusland is zwaar getroffen door de coronacrisis en het aandeel Russen dat positief is over Poetin is volgens een onafhankelijk peilbureau gedaald naar 60 procent.

Waarnemers onder druk gezet

De autoriteiten hebben alles uit de kast gehaald om de opkomst zo hoog mogelijk te krijgen. Zo werden kiezers prijzen in het vooruitzicht gesteld en zijn ambtenaren volgens waarnemers onder druk gezet om een stem uit te brengen. Ook zouden tegenstanders die campagne wilden voeren zijn tegengewerkt.

Het referendum draait niet alleen om Poetin, maar om een veel groter pakket aan aanpassingen van de grondwet. Zo wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat het huwelijk een verbintenis is van man en vrouw. Dat komt feitelijk neer op een verbod op het homohuwelijk.

Poetin was niet verplicht een referendum uit te schrijven, maar het geeft hem wel meer legitimiteit als hij toch langer aanblijft. Hij wist eerder de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden.