Clicky

 
Transport Online - Vliegtuigbouwer Airbus schrapt 15.000 banen

Vliegtuigbouwer Airbus schrapt 15.000 banen

Vliegtuigbouwer Airbus schrapt 15.000 banen
30-06-2020 20:22 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

TOULOUSE - Vliegtuigbouwer Airbus schrapt tot de zomer van volgend jaar bijna 15.000 banen. Ook schroeft het bedrijf de productie flink terug als gevolg van de coronacrisis. Volgens topman Guillaume Faury zijn verstrekkende maatregelen nodig om te zorgen dat de onderneming gezond de nieuwe realiteit tegemoet kan.

Airbus wil onder meer een vrijwillige vertrekregeling opzetten, vervroegd pensioen aanbieden en mensen langdurig in deeltijd laten werken om de gevolgen te beperken. Aflopende tijdelijke contracten worden niet verlengd. Desondanks sluit het bedrijf gedwongen ontslagen niet uit.

De activiteit bij de tak die commerciële vliegtuigen bouwt lag de afgelopen maanden 40 procent lager als gevolg van het virus. De vraag naar vliegreizen zakte daardoor in en luchtvaartmaatschappijen annuleerden bestellingen of schoven de leveringen daarvoor op de lange baan. Airbus voorziet dat de luchtvaartsector pas in 2023 weer op het niveau van vorig jaar zit.

Van de banen verdwijnen er 5100 in Duitsland en 5000 in Frankrijk. Ook in het Verenigd Koninkrijk (1700 banen) en Spanje (900 banen) gaat Airbus met minder medewerkers verder. In andere landen wereldwijd schrapt Airbus nog eens 1300 banen. Eerder maakte Airbus al bekend bij dochteronderneming Premium AEROTEC in Duitsland 900 banen te schrappen. Het verlies van 2600 banen bij de ruimtevaart- en defensietakken dat ook al eerder was aangekondigd, is niet bij de bijna 15.000 banen meegeteld.

Het Franse ministerie van Financiën laat in een verklaring weten dat Airbus het banenverlies zoveel mogelijk zou moeten beperken. Het nu aangekondigde aantal is volgens het ministerie "overdadig".

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden