Clicky


Chinese onderzoekers waarschuwen voor nieuw pandemievirus

Chinese onderzoekers waarschuwen voor nieuw pandemievirus
30-06-2020 10:29 | Coronavirus | auteur ANP/RTR

SHANGHAI - Terwijl grote delen van de wereld nog gebukt gaan onder de coronapandemie, waarschuwen Chinese onderzoekers al voor een nieuw virus. Het gaat om een griepvirus bij varkens dat besmettelijker is geworden voor mensen en daardoor volgens hen potentieel een nieuwe pandemie kan veroorzaken.

De onderzoekers bekeken een H1N1 griepvirus dat tussen 2011 en 2018 bij varkens werd gevonden. Volgens de deskundigen draagt het "alle belangrijke kenmerken van een kandidaat-pandemievirus". Werknemers op varkensboerderijen hadden verhoogde waardes van het virus in hun bloed. De onderzoekers adviseren scherper toezicht op vooral mensen die in de varkensindustrie werken.

De wetenschappers onderzochten het risico van virussen die van andere levende wezens op mensen overgaan, vooral in dichtbevolkte gebieden in China. Wetenschappers denken dat het coronavirus door vleermuizen is overgebracht op de mens op een markt in het Chinese Wuhan.

Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat die de Chinese studie nauwkeurig gaat bestuderen. De bevindingen laten volgens hem zien dat griepvirussen ondanks de coronapandemie in de gaten gehouden moeten blijven worden.