Clicky

 
Transport Online - Vakbonden verbaasd over precieze afspraken KLM-bezuinigingen

Vakbonden verbaasd over precieze afspraken KLM-bezuinigingen

Vakbonden verbaasd over precieze afspraken KLM-bezuinigingen
26-06-2020 16:42 | Coronavirus | auteur ANP

AMSTERDAM - De precieze afspraken over de hoogte van personeelsbezuinigingen bij KLM en hoe deze verdeeld dienen te worden, heeft verbazing gewekt bij onder meer pilotenvakbond VNV. Volgens de bond is feitelijk de uitkomst van een cao-overleg en de precieze verlaging van individuele arbeidsvoorwaarden gedicteerd. Volgens cabinebond VNC komt ook niets terecht van de afspraak dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zouden dragen.

Bij KLM moeten de kosten structureel met 15 procent omlaag als onderdeel van het steunpakket van 3,4 miljard euro. VNV en VNC snappen dat er moet worden bezuinigd. VNV heeft met collegabonden De Unie en de NVLT al op 5 mei een intentieverklaring getekend die onderstreept dat zij ook hun verantwoordelijkheid nemen bij de opgave die voorligt.

De pilotenbond benadrukt echter dat in de afgelopen periode vakbonden en ondernemingsraad niet betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de voorwaarden en bezuinigingseisen. Dit ondanks herhaaldelijke verzoeken. "Het Nederlandse poldermodel, gebaseerd op consensus tussen sociale partners, is hiermee terzijde geschoven", zo klinkt het.

Volgens VNV is het aan KLM en aan de bonden om gezamenlijk te komen tot de meest effectieve en passende maatregelen om de maatschappij door de crisis te loodsen. "Wij gaan ervan uit dat die rolverdeling uiteindelijk ook zal worden gerespecteerd."

VNC is ook verrast door de afspraken die KLM en het kabinet hebben gemaakt. De grootste bond bij KLM hekelt vooral het gegeven dat Jan Modaal wordt geraakt. Bij de cabinebond leeft ook het gevoel dat KLM eerdere bezuinigingsplannen die het er niet eerder doorheen kreeg tijdens de cao-onderhandelingen, meegenomen heeft naar Den Haag. "Laten we het erop houden dat Den Haag niet alle plannen heeft verzonnen", aldus een zegsvrouw.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,005
Diesel1,957

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden