Clicky


Brussels Airlines tekent akkoord over sociaal plan

Brussels Airlines tekent akkoord over sociaal plan
26-06-2020 16:11 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De directie en vakbonden bij Brussels Airlines hebben vrijdag een akkoord ondertekend over een sociaal plan voor de herstructurering van de luchtvaartmaatschappij. Met de overeenkomst wordt het aantal gedwongen ontslagen beperkt tot een minimum, zegt de directie. Bij Brussels Airlines staan 1000 van de 4200 banen op de tocht.

Vooral door de gevolgen van de coronacrisis, waardoor veruit de meeste vliegtuigen sinds half maart aan de grond stonden, zijn de maatregelen nodig "om de competitiviteit van de luchtvaartmaatschappij te vergroten en daarmee haar werknemers een langetermijnperspectief te bieden".

De bedoeling is zo veel mogelijk in te zetten op vrijwillig vertrek en vervroegd pensioen om het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Het personeel wordt de komende dagen geïnformeerd over de overeenkomst. De werknemers die het bedrijf verlaten, zullen "uitgebreid ondersteund worden bij het zoeken naar een nieuwe job en/of het realiseren van een carrièreswitch", aldus de directie.

Brussels Airlines is een dochter van de Duitse luchtvaartreus Lufthansa die in onderhandeling is met de Belgische regering over staatssteun van circa 300 miljoen euro. "De Belgische overheid heeft zich de voorbije weken steeds bijzonder redelijk en constructief opgesteld. Wanneer iedereen met die ingesteldheid rond de tafel zit, is een vruchtbaar akkoord mogelijk," zei minister van Financiën Alexander De Croo daar woensdag over. Hij is tevreden met het sociaal akkoord.