Clicky

 
Transport Online - KLM werkt aan uitwerking herstelplan

KLM werkt aan uitwerking herstelplan

KLM werkt aan uitwerking herstelplan
26-06-2020 10:32 | Coronavirus | auteur ANP

AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM werkt aan een herstelplan om de maatschappij door de crisis te loodsen. Het plan moet tegen oktober gereed zijn, maar de eerste contouren zullen in juli al zichtbaar worden, zei KLM-baas Pieter Elbers in een toelichting op het steunpakket van 3,4 miljard euro van de Nederlandse staat voor KLM. Volgende maand zal naar verwachting ook meer bekend zijn over het aantal ontslagen of personeel dat via een vertrekregeling de maatschappij verlaat.

Elbers kon nog geen aantallen noemen van het aantal medewerkers dat KLM zal verlaten. Maar hij zei ook niet blind te zijn voor de gevolgen van de crisis, wijzend ook naar de ingrepen bij sectorgenoten. Feit is volgens hem dat KLM volgend jaar kleiner zal zijn dan bij het begin van dit jaar. De kosten moeten in ieder geval met 15 procent omlaag.

Bij KLM denken volgens Elbers heel wat mensen na over de vertrekregeling die is geboden. Er zit volgens hem geen maximum aan de regeling. Het aantal aanmeldingen was volgens Elbers in lijn met de verwachtingen. De bijdrage van KLM-personeel is een van de voorwaarden van het steunpakket. Ook de variabele beloning van directie en topmanagement, de herstructurering, dividendbeleid, netwerkcapaciteit, duurzaamheid en leefbaarheid maken deel uit van het eisenpakket.

Een van de stappen die worden gezet is het terugbrengen van het aantal nachtvluchten. Deze gaan in eerst instantie van 32.000 naar 29.000 per jaar. In het plan wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn, waarbij ook het belang van het zo goed als mogelijk in stand houden van het netwerk niet buiten beschouwing mag worden gelaten.

Elbers sprak in de woorden van premier Mark Rutte dat met 50 procent van de kennis 100 procent van de besluiten genomen moeten worden. Hij benadrukte verder dat de regelingen in overeenstemming zijn met de Europese regels, en dat KLM bijvoorbeeld gewoon rente moet betalen over het leningdeel. Volgens hem is het zaak om snel van de rentelasten af te komen.

Verder wees hij op de vele onduidelijkheden die er zijn. Elbers benadrukte nogmaals dat KLM door het rondwarende coronavirus in een crisis van ongekende omvang zit. Hij ziet de toekomst evengoed met vertrouwen tegemoet.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden