Clicky

 
Transport Online - 'Grote containerschepen varen rond met lading lucht'

'Grote containerschepen varen rond met lading lucht'

'Grote containerschepen varen rond met lading lucht'
25-06-2020 10:07 | Algemeen | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - Veel containerschepen varen leeg de wereld rond. Doorvaren is goedkoper dan stilliggen. Dat is het antwoord van de grootste rederijen op het wegvallen van de vraag naar goederen van de afgelopen maanden. “Het is als een buslijn. Ongeacht het aantal passagiers rijdt die bus de vaste route. Zo is het ook met de grootste containerschepen”, zegt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland.

“Een absurd idee; containerschepen zo groot als flatgebouwen, die de wereld rondvaren met een lading lucht. Dat het gebeurt heeft te maken met calculatie. Hoe is de corona-strop zo klein mogelijk te maken? Door vanuit Europa met lege containers naar Azië te varen, kun je ze aan die kant weer vol laden. China is de fabriek van de wereld. Daar komt de goederenstroom weer aardig op gang.”

Half miljoen euro

Volgens Geeroms kiezen de rederijen de goedkoopste routes. “Het kost gauw een half miljoen euro om met een groot containerschip via het Suez-kanaal te varen. Dat kan goedkoper door helemaal om Afrika heen te varen. Dat gebeurt dus nu. Dat duurt veel langer, maar de tijdsfactor weegt momenteel veel minder zwaar. Klanten hebben minder haast. Niemand zit te wachten op een overvol magazijn. Tel daarbij op dat de olieprijs extreem laag staat.”

Door de coronacrisis is de wereldwijde goederenstroom ontwricht geraakt. “Volle containers bleven in Chinese fabrieken of havens staan waardoor er een tekort is ontstaan aan lege containers. Vandaar dat containerschepen compleet leeg die kant uitgaan. Er zijn altijd wel lege containers aan boord, maar de situatie van nu slaat alles. Ik weet dat er uit de haven van Antwerpen dit voorjaar 30 procent meer lege containers vertrokken.”

50.000 containers

De wereldwijde containervaart is nagenoeg volledig in handen van een paar grote partijen. Er heeft enorme schaalvergroting plaatsgevonden. “Er zijn nu schepen die 25.000 containers vervoeren. Technisch schijnt het mogelijk te zijn om schepen te bouwen voor 50.000 containers. Dat gaat dan ook gebeuren. Tegelijkertijd is de prijs voor het verschepen drastisch gedaald de afgelopen jaren. Er vindt nu een stabilisatie plaats zo rond 750 tot 1000 euro per container. Alles draait om efficiency. Capaciteitsmanagement gaat extreem ver. En blijkbaar is het goedkoper om door te varen met lege containers dan een schip aan de kant te leggen”, aldus Geeroms.

Volgens Geeroms is het maar de vraag of de containervaart in de toekomst op deze voet verder kan. “Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij de huidige globalisering. Mensen zien de gevaren in van een eenzijdige afhankelijkheid van productie in slechts één land. Dichter bij huis inkopen lijkt het alternatief, maar het is ook duurder. De OESO waarschuwt hier ook voor: aan het terugdraaien van de mondiale ‘waardeketens’ hangt een flink prijskaartje. Zo lang we daar niet uit zijn, blijven er op de wereldzeeën lege containerschepen rondvaren.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden