Transport Online - CDA-troonpretendent Keijzer sluit samenwerking met PVV toch uit

CDA-troonpretendent Keijzer sluit samenwerking met PVV toch uit

CDA-troonpretendent Keijzer sluit samenwerking met PVV toch uit
24-06-2020 13:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het CDA zal ook als Mona Keijzer lijsttrekker wordt niet in een coalitie gaan samenwerken met de PVV. Dat zegt Keijzer tegen omroep WNL. Bij de bekendmaking van haar kandidatuur eerder deze week zei zij nog dat zij samenwerking met de partij van Geert Wilders niet op voorhand wilde uitsluiten.

Maar dat standpunt, waarmee zij afweek van de lijn van het partijbestuur en haar voornaamste tegenstrever Hugo de Jonge, heeft zij dus herzien. De samenwerking met de PVV als gedoogpartner van het eerste kabinet-Rutte is de partij "buitengewoon slecht bevallen", zegt Keijzer nu. "Dat gaan we echt niet meer doen, het heeft de partij verscheurd."

Samenwerking met Forum voor Democratie is wel een optie, herhaalt Keijzer. Het CDA werkt in het Brabantse provinciebestuur al samen met deze "nieuwe ster aan het firmament" en moet wat haar betreft ook openstaan voor samenwerking met de partij van Thierry Baudet op landelijk niveau.

'Gemakzuchtige reactie'

Oud-minister Piet Hein Donner is ook tegen uitsluiting van de partij van Baudet. Dat vindt hij een "te gemakzuchtige reactie", schrijft hij in het blad van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. De kernvraag moet volgens hem zijn "hoe het land effectief voor die opvattingen behoed kan worden".

Categorische afwijzing "is een gebaar dat doorgaans averechtse gevolgen heeft, waardoor de uitgesloten partij sneller dominant wordt". Hij wijst erop dat in het verleden de LPF nooit is hersteld van regeringsdeelname en dat de PVV na deelname aan de gedoogconstructie drie verkiezingen op een rij verloor. Het CDA moet hierover een ordentelijk debat voeren, aldus Donner.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions