Clicky


Regionale lockdown na virusuitbraak Duits slachthuis

Regionale lockdown na virusuitbraak Duits slachthuis
23-06-2020 17:28 | Coronavirus | auteur ANP/DPA

DÜSSELDORF - De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stelt drastische beperkende lockdownmaatregelen in voor de districten rond de steden Gütersloh en Warendorf. Deelstaatpremier Armin Laschet maakte de lockdown in het district Gütersloh bekend naar aanleiding van de grootschalige corona-uitbraak bij een vestiging van vleesverwerker Tönnies in Rheda-Wiedenbrück.

In het gebied zal grootschalig worden getest, kondigde Laschet ook aan. Later dinsdagmiddag liet de deelstaatminister van Volksgezondheid weten dat de maatregelen ook voor het aangrenzende district Warendorf gelden.

In Gütersloh gaan minstens voor een week weer maatregelen gelden die in maart nog voor de hele Bondsrepubliek van kracht waren, waaronder bijvoorbeeld contactbeperkingen. Het is voor het eerst dat ergens in Duitsland alle versoepelingen weer worden teruggedraaid. Vanaf woensdag zijn culturele evenementen en het sporten in gesloten ruimtes weer verboden. Sportscholen, bioscopen en kroegen in het gebied moeten de deuren weer sluiten.

Grootste Duitse uitbraak

De uitbraak bij Tönnies, waar het nieuwe coronavirus al bij minstens 1500 van de 6000 medewerkers is vastgesteld, is de grootste tot nu toe in Duitsland, zei Laschet in een persconferentie. Het virus is ook bij 24 bewoners van de regio vastgesteld die niet werkzaam zijn bij de vleesverwerker. Laschet verweet Tönnies dat het niet goed genoeg meewerkt met de autoriteiten. Het bedrijf had aanvankelijk geweigerd om gegevens te delen, waarbij het zich beriep op privacywetgeving. Volgens Laschet is Tönnies wettelijk verplicht om de gegevens te delen.

De deelstaatregering stuurt driehonderd politieagenten naar Gütersloh om de opnieuw ingestelde lockdown te handhaven en de testteams te begeleiden. Ook kondigde Laschet humanitaire maatregelen ten behoeve van de getroffenen aan. De minister-president riep op om bewoners van het district Gütersloh niet te stigmatiseren. Dat deed Laschet naar aanleiding van berichten dat vakantiegangers uit het gebied na aankomst bij hun bestemmingen zijn geweerd vanwege hun woonplaats. Op de ongeveer 370.000 inwoners van het district Gütersloh deed Laschet juist weer een beroep om geen reizen buiten het district te maken. Van een uitreisverbod is echter geen sprake, benadrukte hij.