Clicky

 
Transport Online - Derksen maakt geen excuses maar gaat dialoog aan

Derksen maakt geen excuses maar gaat dialoog aan

Derksen maakt geen excuses maar gaat dialoog aan
22-06-2020 22:03 | Binnenland | auteur ANP

Johan Derksen denkt er niet aan zijn excuses aan te bieden voor fel bekritiseerde uitspraken aan het adres van de zwarte rapper Akwasi. "Ik bied mijn excuses niet aan, trek het boetekleed niet aan en ga niet door het stof", zei hij maandagavond aan het begin van het televisieprogramma Voetbal Inside. "Ik heb de afgelopen week wel het idee gekregen dat niet iedere grap van mij goed valt."

Derksen ging tijdens het programma wel de dialoog aan, met zijn speciale gasten oud-voetballer Dries Boussatta en de zwarte advocate Natacha Harlequin. Akwasi, Ruud Gullit en enkele spelers van het Nederlands elftal hadden bedankt voor de eer aan te schuiven aan tafel. Boussatta en Harlequin slaagden er niet in Derksen duidelijk te maken dat hij wel vaker mensen racistisch heeft beledigd. Vooral Boussatta en Derksen voerden soms felle discussies.

Derksen maakte vorige week tijdens een uitzending van Veronica Inside een opmerking over een als traditionele zwarte piet verklede man tijdens een demonstratie van Black Lives Matter. "Weten we zeker dat het Akwasi niet was", zei hij.

De rapper Akwasi was onlangs een van de sprekers op een demonstratie tegen racisme op de Dam, met een fel betoog tegen Zwarte Piet.

"Dat was misschien een verkeerde grap van mij", blikte Derksen maandagavond terug. "Maar het was niet eens mijn slechtste grap. Akwasi riep geweld op tijdens zijn toespraak op de Dam", doelde hij op de uitspraken van de rapper, die dreigde als zwarte piet verklede mensen in het gezicht te schoppen. "En dat wordt wel geaccepteerd. Als hij blank was geweest, dan had ik er ook iets van gezegd."

De internationals van het Nederlands elftal en nationale vrouwenelftal boycotten inmiddels het Veronica Inside van Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. "Ik neem spelers van Oranje helemaal niet serieus", reageerde Derksen maandagavond. "Zij zingen straks het Wilhelmus op het WK van Qatar waar mensen uit Bangladesh en Pakistan hun paspoort moeten inleveren en onder onmenselijke en slaafse omstandigheden stadions bouwen. Ik vind het wel vervelend dat een verkeerde grap van mij leidt tot een oorlog op sociale media", doelde hij op voor- en tegenstanders van het besluit van de internationals.

Het praatprogramma over voetbal en randzaken had maandag voor het eerst geen reclameblok. Adverteerders gaven massaal gehoor een een oproep van bekende Nederlanders om Veronica Inside te boycotten. "Dat is politiek en een beetje schijnheilig", zei Derksen. "Maar als we een programma moeten maken voor de commercie en voetballers dan ben ik niet de juiste man. Als ik hier ga zitten, dan geef ik mijn mening."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden