Transport Online - Betoging tegen coronamaatregelen ook in Amsterdam verboden

Betoging tegen coronamaatregelen ook in Amsterdam verboden

Betoging tegen coronamaatregelen ook in Amsterdam verboden
20-06-2020 14:11 | Coronavirus | auteur Redactie

AMSTERDAM - Een geplande demonstratie zondag in Amsterdam tegen de coronamaatregelen van het kabinet mag niet doorgaan. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft de betoging op het Museumplein verboden. Eerder verbood de gemeente Den Haag zo'n demonstratie.

De gemeente Den Haag besloot vrijdag de demonstratie te verbieden nadat was gebleken dat er niet honderd, maar tienduizend bezoekers werden verwacht. Dat maakte het volgens de gemeente Den Haag heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden en er was het risico op wanordelijkheden.

In een brief aan de organisatoren van de geplande betoging schrijft Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam en voorzitter van de veiligheidsregio, dat ook een betoging op het Museumplein niet wenselijk is.

"Het voornemen was om in Den Haag met 10.000 deelnemers te ‘demonstreren’, terwijl u in Amsterdam aangeeft ‘slechts’ 5000 deelnemers te verwachten. De recente ervaring leert dat demonstraties onverwacht een zeer grote aanwas kunnen hebben, waardoor politie er rekening mee houdt dat de opkomst in Amsterdam groter kan zijn dan het door u genoemde aantal van 5000", aldus Halsema. "Bovendien is mij uit informatie van politie gebleken dat de Facebookgroep waar in uw kennisgeving naar wordt verwezen 160.000 leden telt, en daarmee een zeer groot bereik heeft. Aannemelijk is dat u in Amsterdam alsnog het programma wil aanbieden dat gepland stond voor Den Haag. Dat programma bevat voornamelijk optredens van meerdere bekende artiesten, die doorgaans een groot publiek aantrekken."

Volgens Halsema hebben de organisatoren in deze tijd van de coronacrisis op geen enkele wijze laten blijken hoe ze de manifestatie veilig zouden kunnen laten verlopen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,881
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen