Clicky


OM eist werkstraffen tegen jongens voor fatale flatbrand

OM eist werkstraffen tegen jongens voor fatale flatbrand
16-06-2020 17:38 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - Justitie eist werkstraffen van 60 uur tegen twee jongens van 13 en 14 jaar oud voor hun betrokkenheid bij de flatbrand in Arnhem die tijdens de jaarwisseling twee mensen het leven heeft gekost. De rechtbank in Arnhem behandelde de zitting dinsdag achter gesloten deuren, omdat de verdachten minderjarig zijn.

De brand in de flat ontstond kort na middernacht in de entree van de flat aan het Gelderseplein. Een afgedankt bankstel in het portiek vatte vlam toen daar vuurwerk op was gelegd, vermoedelijk door de twee tieners. Zij woonden in de flat.

Als gevolg van de brand viel de stroom in de flat uit. Op dat moment waren een man (39) en een vrouw (36) met hun zoon (4) en dochter (8) net in de lift gestapt, op de vijfde etage. Zij hadden oud en nieuw gevierd bij familie. Door de stroomuitval werkte de lift niet meer en zat het gezin in de val. De vader en het jongetje kwamen om het leven. De moeder en het meisje raakten ernstig gewond.

Grote impact

"De officier van justitie heeft gezocht naar een evenwicht tussen de belangen van de slachtoffers en nabestaanden, van de maatschappij en van de verdachten. De brand heeft onvoorstelbaar veel leed aangericht bij de betrokkenen", maakte het OM na afloop van de besloten zitting bekend. "De nabestaanden hebben dit leed op indrukwekkende wijze verwoord bij het spreekrecht tijdens de zitting. De brand heeft daarnaast ook een grote impact gehad op de omwonenden en de hulpverleners. Een straf is daarom op zijn plaats."

Justitie vindt een werkstraf passend omdat beide verdachten nog zeer jong zijn en "niet de bedoeling hebben gehad een brand te veroorzaken en zij dit, zeker gezien de enorme gevolgen, zeer waarschijnlijk lang met zich mee zullen dragen."

Uitspraak

Op 1 januari hield de politie de beide jonge verdachten aan. Twee dagen later bepaalde de rechter-commissaris dat zij hun berechting onder voorwaarden in vrijheid mochten afwachten.

De kinderrechters van de meervoudige kamer zijn van plan om op 29 juni uitspraak te doen. Dat gebeurt in het openbaar.