Clicky


NAVO bereidt zich voor op tweede coronagolf

NAVO bereidt zich voor op tweede coronagolf
16-06-2020 13:36 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - De NAVO bereidt zich voor op een opleving van de coronapandemie. De ministers van Defensie van de 30 lidstaten gaan deze week akkoord met een operationeel plan om elkaar en partnerlanden bij een nieuwe gezondheidscrisis beter en sneller te hulp te schieten, zei topman Jens Stoltenberg dinsdag.

Zo wordt een voorraad met medische goederen aangelegd. Hiervoor wordt een speciaal fonds opgericht, zodat medische artikelen en apparatuur op verzoek snel kunnen worden aangeschaft en verdeeld onder bondgenoten en NAVO-partners.

Bijdragen aan het fonds gelden als een lening. Defensieminister Ank Bijleveld zal deze week tijdens de videobijeenkomst een bijdrage van 1 miljoen euro toezeggen. Nederland benadrukt het belang van coördinatie met gelijksoortige EU-initiatieven.

De militaire alliantie heeft volgens Stoltenberg de afgelopen tijd een sleutelrol gespeeld in het bestrijden van de coronacrisis door medische goederen en uitrusting te leveren, waaronder bijna 100 veldhospitalen. Bij een tweede golf moet de respons krachtiger zijn en de coördinatie beter, zei Stoltenberg. Hulp moet op de juiste plek op de juiste tijd worden geleverd, aldus de Noor.