Transport Online - Extra geld voor aanpak onbewaakte spoorwegovergangen

Extra geld voor aanpak onbewaakte spoorwegovergangen

Extra geld voor aanpak onbewaakte spoorwegovergangen
16-06-2020 11:42 | Politiek | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet trekt 25 miljoen euro extra uit voor verbetering van de veiligheid van spoorwegovergangen. Het grootste deel daarvan, 15 miljoen euro, is bestemd voor het opheffen of beveiligen van onbewaakte overwegen. Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).

Van Veldhoven kondigde eerder al aan dat onbewaakte overwegen uiterlijk eind 2023 tot het verleden moeten behoren. Van de 180 die er anderhalf jaar geleden nog waren, zijn er inmiddels 49 opgeheven of beveiligd. Met het extra geld kunnen snel nog 76 onbewaakte overwegen worden aangepakt. Het totale budget hiervoor komt nu op 80 miljoen euro.

Een treinmachinist kwam vorige maand om het leven toen hij op een onbewaakte overweg in Hooghalen (Drenthe) op een trekker botste. "Het is belangrijk dat zulke ongevallen worden voorkomen", schrijft Van Veldhoven aan de Tweede Kamer. De toedracht van dat ongeluk wordt nog onderzocht.

Topprioriteit

Directeur overwegen Anne Zwiers van ProRail stelt dat de verbetering van veiligheid bij overwegen een topprioriteit is van de spoorbeheerder. "Het is essentieel dat we daar nu extra geld in steken en samen met het ministerie structureel daarin blijven investeren."

Zwiers laat weten dat wat ProRail betreft de beste overweg een opgeheven overweg is. Zwiers: "En de meest risicovolle pakken we als eerste aan. Dat zijn de openbare overwegen zonder actieve beveiliging. Die zijn niet meer van deze tijd en we spannen ons hard in om die allemaal uit het spoor te krijgen. Afgelopen weekend op 14 juni sloten we er weer twee af bij Elst."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions