Clicky


'EU moet snel met fiscale steunmaatregelen komen'

'EU moet snel met fiscale steunmaatregelen komen'
16-06-2020 11:37 | Financieel | auteur ANP/RTR

FRANKFURT - De Europese Unie moet haast maken met een pakket aan steunmaatregelen voor landen die getroffen zijn door de coronacrisis. Dat zegt bestuurslid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB) in een interview met de Franse krant Le Monde. "Het is extreem belangrijk dat die steun snel wordt geboden", aldus Panetta, die wil dat zo'n pakket er op het laatst begin volgend jaar ligt.

De EU heeft vorige maand een voorstel gedaan om voor 750 miljard euro aan steun te kunnen bieden. Daarvan zou 500 miljard euro uit giften bestaan en de rest uit leningen. Het geld zou door de Europese Commissie op de markt moeten worden geleend, maar een aantal zogenoemde 'zuinige' landen waaronder Nederland is tegen het lenen van geld door de EU. Door de patstelling wordt deze maand geen overeenkomst meer verwacht.

De ECB maant de politiek al langer tot spoed met het nemen van steunmaatregelen. De centrale bank zegt er niet in haar eentje voor te kunnen zorgen dat de economie van de eurozone overeind blijft in de coronacrisis.