Transport Online - Europese landen versoepelen of beëindigen grenscontroles

Europese landen versoepelen of beëindigen grenscontroles

Europese landen versoepelen of beëindigen grenscontroles
15-06-2020 10:20 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Reizigers kunnen zich vanaf maandag weer iets vrijer bewegen binnen Europa. Dan versoepelen of beëindigenveel EU-lidstaten de grensmaatregelen waarmee ze de verspreiding van het coronavirus wilden tegengaan. Dat gebeurt onder meer in Frankrijk en buurlanden België en Duitsland.

De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Schengenzone, die 26 Europese landen omvat en waarin vrij kan worden gereisd, opgeroepen hun controles aan de binnengrenzen op 15 juni te stoppen. Niet alle landen doen dat gelijktijdig of op dezelfde manier. Zo opende het zwaar getroffen Italië de grenzen eerder deze maand al en wacht Spanje tot 21 juni.

België opent de grenzen vanaf maandag wel weer voor inwoners van Schengenlanden. De Belgische autoriteiten weerden sinds maart buitenlanders die geen geldige reden hadden om de grens over te steken, onder wie ook Nederlanders. Dat beleid was de afgelopen tijd versoepeld. Zo waren familiebezoeken alweer toegestaan.

Ook Duitsland was al begonnen met het afbouwen van de grensmaatregelen. De extra controles aan de grenzen met buurlanden worden nu helemaal gestaakt. Dat heeft geen grote gevolgen voor de situatie aan de grens met Nederland, omdat die ondanks de coronacrisis gewoon open is gebleven.

Niet alle EU-landen hebben mensen tegengehouden aan de grens. Zo hield Zweden de grenzen met EU-landen gewoon open. Andere landen, zoals Denemarken, zijn juist erg selectief over wie ze toelaten. Zo mogen Nederlanders daar nog niet op vakantie. Toeristen uit Duitsland, Noorwegen en IJsland zijn wel welkom.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen